27 Eylül 2008 Cumartesi

Kağıt Takılabilen Mekanizmalar: AB Önlemde Değişikliğe Gitti



Avrupa Birliği (AB), 18 Ağustos 2008 tarih ve L 221 sayılı Avrupa Birliği Resmi Gazetesi'nde yayınlanan 13 Ağustos 2008 tarih ve (AT) 818/2008 sayılı Konsey Tüzüğü aracılığıyla Çin Halk Cumhuriyeti menşeli belirli dosya, klasör ve ciltler için kağıt takılabilen mekanizmalara (İngilizce ring binder mechanisms) ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlem çerçevesinde Tayvan menşeli veya sevkiyatlı ürünlere ilişkin olarak sürdürülmekte bulunan bir önlemlerin etkisiz kılınması soruşturmasına son verdi.

Orijinal önlem 1997 yılında karara bağlanmış, bir nihai gözden geçirme soruşturmasını takiben 2004 yılında yenilenmişti. AB daha sonra önlemlerin etkisiz kılınması soruşturmalarıyla dampinge karşı vergi uygulamasını Vietnam ve Laos üzerinden sevk edilen malları kapsayacak şekilde genişletmişti. Ancak Tayland menşeli ürünlere ilişkin olarak ne 2004 yılında sonlandırılan bir soruşturmada ne de bu soruşturmada olumsuz bir karar çıkmadı.

Öte yandan soruşturma sırasında ürün tanımı konusu gündeme gelmiş, bazı Çinli ihracatçıların kağıt takilabilen mekanizmalarda ufak değişiklikler yaparak bunların farklı gümrük kodları altında ithalatına imkan yarattığı tespit edilmiş. Avrupa Komisyonu yapılan bu ufak değişikliğin önleme tabi ürünün esas niteliklerini değiştirmediğine karar vererek (AT) 818/2008 sayılı Konsey Tüzüğü aracılığıylan orijinal önlemi bu modifiye ürünleri kapsayacak şekilde değiştirmiş durumda.

2004 yılında yenilenen bu dampinge karşı önlemin süresi 5 Aralık 2008'de doluyor (http://antidamping.blogspot.com/2008/06/abde-kat-taklabilen-mekanizmalar.html). Bu nedenle AB'nin yakında bir nihai gözden geçirme soruşturması açmasını bekliyoruz.

Hiç yorum yok: