27 Eylül 2008 Cumartesi

PET Film: Türkiye İlk Anti-Sübvansiyon Soruşturmasında Geçici Önlem Aldı

Dış Ticaret Müsteşarlığı Hindistan menşeli polietilen tereftalat (PET) filmlerin ithalatına ilişkin olarak 6 Şubat 2008 tarihli ve 26779 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2008/8 sayılı Tebliğ ile başlatılan sübvansiyona karşı soruşturmada 27 Ağustos 2008 tarihli ve 26980 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2008/30 sayılı Tebliğ (http://antidamping.blogspot.com/2008/09/ithalatta-haksz-rekabetin-nlenmesine_27.html)aracılığıyla geçici önlem aldı.

Buna göre Hindistan merkezi hükümetinin ön lisans programı, ithalat vergisi muafiyeti, vergi hibesi, sermaye malları ithalat teşvik programı, ihracat kredisi ve ihracata yönelik birimler/özel ekonomik bölge programları ile Maharashtra yerel yönetiminin teşvik paketi programı Hindistanlı PET film üreticilerine Dünya Ticaret Örgütü kurallarına aykırı olan menfaatler sağlıyor. Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın saptamalarına göre bu durum 2006 yılında % 94, 2007 yılında ise % 43 oranında fiyat baskısına neden olarak yerli üretim dalının ekonomik göstergelerinde bozulmaya neden olmuş. Ancak yerli üretim dalının içinde bulunduğu durum net bir şekilde tanımlanmış değil. Açılış tebliğinden hatırladığımız kadarıyla bir kurulmanın geciktirilmesi durumu söz konusuydu. Eğer haklıysak bu durum aşağıdaki şekilde geçici önlem alınmasını da açıklıyor. Geçici önlem ithalat aşamasında teminat alınması şeklinde uygulanacak.

Bu soruşturma Türkiye'nin yürütmekte olduğu ilk sübvansiyona karşı soruşturma olması nedeniyle ülkemizde ticari savunma araçları uygulaması açısından tarihsel önem taşıyor.

Hiç yorum yok: