6 Eylül 2008 Cumartesi

Türkiye-Suriye Gümrük İşbirliği ve Yardımlaşma Anlaşması ve Ticari Savunma Araçları

29 Temmuz 2003 tarihinde imzalanan Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Gümrük Konularında İşbirliği ve Karşılıklı Yardım Anlaşması Bakanlar Kurulu tarafından 28 Temmuz 2008'de onaylandu ve 7 Eylül 2008 Pazar tarih ve 26990 sayılı Resmi Gazete'de yayınlandı (http://antidamping.blogspot.com/2008/09/trkiye-suriye-gmrk-ibirlii-ve-yardmlama.html).

Anlaşma'nın amacı gümrük suçlarının önlenmesi, soruşturulması ve bu suçlarla mücadele edilmesi için taraflar arasında gerekli işbirliğinin sağlanması. Bu çerçevede tarafların gümrük idarelerinin karşılıklı olarak bilgi ve belge temini ve değişimi hükme bağlanıyor esas olarak.

Gümrük vergi ve resimleri, eşya kıymeti, tarife sınıflandırılması ve menşeinin doğru belirlenmesine yönelik işbirliği Anlaşma Madde 3'te bilhassa vurgulanıyor. Bu da Anlaşma'nın ticari savunma araçlarının uygulanması açısından önem taşıdığını gösteriyor. Zira bu önlemlerden sakınılması için malların kıymet, tarife sınıflandırması ve menşeinin gerçek dışı beyan edilmesi, bu yönde belge düzenlenmesi görülmedik şey değil. Menşe saptırması aracılığıyla önlemlerin etkisiz kılınması da sık sık karşılaşılan, yeni soruşturmalar açılmasını gerektiren bir durum.

Gümrük idarelerinin bu konuda dikkatli davranması ve Suriye ile yapılan Anlaşma gibi düzenlemeler aracılığıyla işbirliğine gitmesi yerinde. Ancak ülkemizde kimi zaman görüldüğü üzere ticari savunma araçlarına tabi olan malların ithalatında gereksiz zorluklar ve zaman kaybı yaratılmasından kaçınılması gerekiyor.

Hiç yorum yok: