6 Eylül 2008 Cumartesi

İKV'den "Korunma Tedbiri" Tanımı

İktisadi Kalkınma Vakfı. 2003. AB ve Türkiye-AB İlişkileri Temel Kavramlar Rehberi: s. 133-134.

Korunma Tedbiri

Roma Antlaşması'nın 226. maddesi, "Geçiş döneminde ekonominin bir kesiminde ciddi ve sürekli olabilecek bir güçlük belirir ya da bir bölgenin ekonomik durumunu ciddi biçimde bozabilecek güçlükler ortaya çıkarsa, ilgili üye devlet, durumu yeniden dengeye kavuşturabilmek ve söz konusu sektörü Ortak Pazar ekonomisine uydurabilmek için korunma önlemleri alma yetkisi isteyebilir.", hükmünü getirmektedir. Komisyon tarafından koşulları ve uygulama biçimleri belirlenecek olan bu önlemler, belirli ölçü ve süreler içinde kalacak ve Ortak Pazar'ın işleyişini en az etkileyecek önlemler olacaktır.

Katma Protokol'un 60. maddesi Roma Antlaşması'nın bu hükmünde esinlenerek koyulmuştur. Genel bir korunma önlemi niteliğindedir. Bu maddeye göre Türkiye, ekonomisinin bir faaliyet sektörünü veya dış mali istikrarını tehlikeye düşürecek ciddi bozukluklar ortaya çıkar veya bir bölgesinin ekonomik durumunun bozulması şeklinde güçlükler belirirse, gerekli korunma tedbirlerini alabilir. Aynı hüküm Topluluk için de geçerlidir.

Her iki tarafça derhal Ortaklık Konseyi'ne bildirilmesi gereken bu tedbirler, Ortaklığın işleyişini en az aksatacak tedbirler olacak ve ortaya çıkan güçlüklerin giderilmesi için gerekli ölçüyü hiçbir şekilde aşmayacaktır.

Katma Protokol'un 60. maddesine Roma Antlaşması'nın benzer hükmünden farklı olarak "dış mali istikrarın bozulması" kavramı da eklenmiştir. Ortaklığın son dönemi uygulamasını düzenleyen Ortaklık Konseyi'nin 1/95 sayılı kararının 63. maddesi, Katma Protokol'un 60. maddesinin geçerli olmaya devam edeceğini belirtmektedir.

Yorum: Dünya ticaret hukuku değil, Avrupa Birliği hukuku çerçevesinde bir değerlendirme olduğu dikkate alınarak okunmalı.

Hiç yorum yok: