13 Kasım 2008 Perşembe

Bağlayıcı Tarife Bilgisi ve Ticari Savunma Araçları

Gümrük Müsteşarlığı 7 Kasım 2008 Cuma tarih ve 27047 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 11 seri nolu Gümrük Genel Tebliği (http://antidamping.blogspot.com/2008/11/gmrk-mstearlndan-balayc-tarife-bilgisi.html) aracılığıyla bağlayıcı tarife bilgisine ilişkin mevzuatı yenilemiş oldu.

Kısaca BTB olarak anılan bağlayıcı tarife bilgisi başvuru üzerine verilen bir idari karar, bir eşyanın hangi gümrük tarife pozisyonu kapsamına girdiğini gösteriyor. Böylelikle eşyaların sınıflandırılmasına ilişkin belirsizlik ve ihtilafların önü alınmış oluyor.

Bazı teşebbüsler ticari savunma aracı uygulamalarında BTB'ler yüzünden sıkıntı yaşayabiliyor. Zira ticari savunma araçları gümrük tarife pozisyonları üzerinden uygulanıyor. Önleme tabi olmayan bir eşya için alınmış bir BTB'nin eşyayı önleme tabi mallar arasında göstermesi bu çerçevede sıkıntı yaratabiliyor.

Ancak bu pozisyonlar sadece bilgi amaçlı verilmekte, esas olan önleme tabi olan malın tanımı. Bir başka deyişle teşebbüslerin BTB'den korkmasına gerek yok. Ancak işi sağlama bağlamak için DTM'yle, Gümrüklerle gerekli yazışmaların yapılması lazım. Bu nedenle bir danışmanlık firmasıyla çalışmak akıllıca.

Hiç yorum yok: