7 Kasım 2008 Cuma

EurActiv'in Türkiye Piyasa Ekonomisi Haberi Doğru mu?

Avrupa Komisyonu'nun 4 Kasım'da 2008 Türkiye İlerleme Raporu'nu açıklamasını konu edinen AB konularında ünlü haber EurActiv "AB Türkiye'ye piyasa ekonomisi statüsü verdi" diye başlık atmış (http://www.euractiv.com/en/enlargement/eu-grants-turkey-market-economy-status/article-176985?Ref=RSS). Raporun kapsamı ve içerdiği eleştiriler göz önüne alındığında neden bu başlığın uygun görüldüğünü anlamak pek mümkün değil. Belki de haber sitesi olaya iyi tarafından bakmak istemiştir.

Ancak bizim açımızdan önemli bir yanılgı doğurabilecek bir başlık bu. Bilindiği üzere dampinge ve sübvansiyona karşı soruşturmalar çerçevesinde bir ülkenin piyasa ekonomisi olup olmaması büyük önem taşıyor. Zira piyasa ekonomisi olmayan ülkelerde maliyetlere yansıyan fiyatların piyasa mekanizması çerçevesinde oluşmadığından rekabetçi bir ekonomiyle karşılaştırılabilir olmadığını değerlendiriliyor. Dolayısıyla üçüncü bir ülkenin verileri temel alınıyor.

Velhasıl bu çerçevede piyasa ekonomisi sayılmayan ülkeler Çin Halk Cumhuriyeti, Vietnam, Laos gibi resmi olarak komünist rejimlere sahip olan, ekonomileri hala sosyalist müdahalelerin izlerini taşıyan yerler. Türkiye yıllardır bir piyasa ekonomisi.

Zaten İlerleme Raporu'nda yer alan değerlendirme de bu anlamda piyasa ekonomisi olmakla alakalı değil. AB'ye üyelik kriterleri, yani Maastricht kriterleri, işleyen bir piyasa ekonomisi olmayı şart koşuyor. Komisyon bu hususa değiniyor. Daha önceki raporlarda da aynı yönde değerlendirmeler yer almıştı. Kısacası EurActiv'in attığı başlığa pek takılmamak lazım.

Hiç yorum yok: