22 Ekim 2008 Çarşamba

Ali Avgın/Maraş Gündem: İPLİK İTHALATINA YENİ VERGİLER GELDİ

Ülkemizde zor durumda olan Tekstil sektörüne hükümet bir katkı daha yaptı. Daha önce iplik ithalatına koyduğu 200 gün süreli dampinge yenisini ekleyerek iplik ithalatına vergi koydu

21 Ekim 2008 / 15:40

Türkiye de olduğu kadar Kahramanmaraş sanayisinin de can damarı olan Tekstil sektöründe son yıllarda ciddi bir daralma meydana gelmiş, yüzlerce işletme kapısına kilit vurmak zorunda kalmıştı.

ABD dolarının düşük olması ihracat yapan işletmelerde büyük sorunlara yol açarken aynı oranda ithalat patlamasına sebep olmuştu.

Bir süre önce Kahramanmaraş'ta bir çok iplikçi bir araya gelerek iplik ithalatına kota konulması yönünde bir çalışma başlatmış, hükümet 200 gün süreli bir damping uygulamasını başlatmıştı.

Bu gün resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren yeni uygulamalarla ilgili düşüncelerini yazan yazarımız Ali Avgın'ın işte yazısı:


“Pamuk ipliği üretici firmaları uzun zamandır verdikleri mücadelenin sonucunu bu gün aldı.

İplik üreticileri, kullanıcı firmalar ve ithalatçılar ve bakanlık birlikte uzlaşarak “ Pamuk İpliği Koruma Vergisi “ ni çıkardılar. Vergi bu gün itibarı ile Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bakanlar Kurulu Kararına göre ithalata getirilen vergilerin oranı ve süresi şu şekildedir.

1) 1-24 Ne arası iplikler için %15,
2) 24 Ne üstü iplikler için % 20
3) Minumum vergi 0,35 Dolar/Kg. Maksimum vergi 1,00 Dolar/Kg

Söz konusu vergi oranları 2. ve 3. yıllarda tedricen azalarak % 14 - % 19 ile % 13 - % 18 olarak uygulanacak ve 3. yılın bitiminde sona erecektir.

Maksimum ve minumum vergiler ise aynen kalacaktır.

Verginin 3 yıl sonra sona ermesi ertesinde tekrar soruşturma yürütülerek yürürlüğe konulması mümkün olacaktır.

Ancak, bu durumda DTÖ korunma önlemleri anlaşması hükümlerine göre bazı sınırlamalar söz konusu olabilecektir.

Bilindiği üzere pamuk ipliğine 15,07,2008 tarihinde 200 gün süreyle kg başına 1,03 Dolar koruma tedbiri olarak vergi getirtilmişti.

Ancak iplik üreticileri getirilen bu geçici ithalat vergisine rağmen bir türlü istenilen verimi alamadılar.

Hatta ithalatçı daha açıkgöz davranarak, vergili pamuk ipliği yerine, vergi uygulanmayan kumaş ithalatı yapmaya başlamıştı. Dolayısı ile kumaş üreticileri de sıkıntılı günler yaşamaya başlamışlardı.

Şimdi ise geçici önlem yerine 3 yıl süre ile mamul cinslerine göre farklı vergiler getirilerek iplik üreticileri rahatlatılmak isteniyor. Umarız ki bu defa vergi hedefine ulaşır.

Şehrimizi de doğrudan ilgilendiren bu verginin tüm sektöre hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyoruz” demektedir.

Not: Sayın yazar önlemin uygulanmasını oldukça iyi açıklamış. Ancak gazetemizin giriş yazısında yanıldığı bir husus var. 200 günlük önlemin üzerine yeni bir tane gelmiş değil. 200 günlük olan geçici önlemdi, bu kesini.

Hiç yorum yok: