52.05 gümrük tarife istatistik pozisyonunda yer alan, ağırlık itibariyle % 85 veya daha fazla pamuk içeren ve perakende olarak satılacak hale getirilmemiş olan pamuk iplikleri için uygulanacak korunma önlemi aşağıdaki şekilde:
Korunma önlemi soruşturması son derece tartışmalı geçmişti. Soruşturma birçok ticaret ve sanayi odası ile bir firmanın yaptığı başvuru üzerine 23 Mayıs 2008 Cuma tarih ve 26884 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan İthalatta Korunma Önlemlerine İlişkin 2008/5 sayılı Tebliğ aracılığıyla başlatılmış, İthalatta Korunma Önlemlerini Değerlendirme Kurulu sadece soruşturma açılmasına değil, aynı zamanda söz konusu ürünlerin, yani 52.05, 52.06 ve 52.07 gümrük tarife istatistik pozisyonlarında yer alan dikiş ipliği hariç pamuk ipliklerine (sırasıyla ağırlık itibariyle % 85 veya daha fazla pamuk içeren ve perakende olarak satılacak hale getirilmemiş olanlar, ağırlık itibariyle % 85 den az pamuk içeren ve perakende satış için hazırlanmamış olanlar ve perakende olarak satılacak hale getirilmiş olanlar) ithalatında 200 gün süreyle geçici önlem uygulanması, geçici önlemin net kilogram başına 1,03 ABD Doları tutarında ek mali yükümlülük olarak belirlenmesine de karar vermişti (http://antidamping.blogspot.com/2008/05/pamuk-ipliine-korunma-nlemi-soruturmas.html).
Ancak bu karar söz konusu iplikleri hammadde olarak kullanan tekstil ve konfeksiyoncuların büyük tepkisini çekmiş, Bakanlar Kurulu tarafından da zor benimsenmişti. Sonuç olarak soruşturma geçici önlemin ciddi şekilde değiştirilmesiyle kapanmıştı. Buna göre Bakanlar Kurulu'na korunma önleminin sadece 52.05 gümrük tarife istatistik pozisyonunda yer alan pamuk iplikleri için alınması önerilecekti. Diğer ürünler için soruşturma kapatılmış, yani korunma önlemi alınması imkanı ortadan kaldırılmış durumdaydı. Yani yerli iplik üreticileri ile ithal hammaddeleri kullananlar arasında bir orta yol bulunmuş sayılırdı. Önlemin mahiyeti de değiştirilmiş, mutlak ek mali yükümlülük yerine alt ve üst sınırlar gelmişti (http://antidamping.blogspot.com/2008/09/pamuk-ipliinde-tartmal-korunma-nlemi.html).
Bakanlar Kurulu aldığı kararla işte bu öneriyi onaylamış oldu. Konuyla ilgili tebliğler ve basında çıkan haber ve yorumlar internet günlüğümüzde yer alıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder