28 Mayıs 2008 Çarşamba

Pamuk İpliğine Korunma Önlemi Soruşturması ve Geçici Önlem

Birçok ticaret ve sanayi odası ile bir firmanın yaptığı başvuru üzerine 23 Mayıs 2008 Cuma tarih ve 26884 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan İthalatta Korunma Önlemlerine İlişkin 2008/5 sayılı Tebliğ aracılığıyla 52.05, 52.06 ve 52.07 gümrük tarife pozisyonlarında yer alan dikiş ipliği hariç pamuk ipliklerine (sırasıyla ağırlık itibariyle % 85 veya daha fazla pamuk içeren ve perakende olarak satılacak hale getirilmemiş olanlar, ağırlık itibariyle % 85 den az pamuk içeren ve perakende satış için hazırlanmamış olanlar ve perakende olarak satılacak hale getirilmiş olanlar) ilişkin olarak bir korunma önlemi soruşturması başlatıldı. Yerli üreticilerin başvurusunun gizli olmayan özetine Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın internet sitesinden ulaşılması mümkün.


İthalatta Korunma Önlemlerini Değerlendirme Kurulu sadece soruşturma açılmasına değil, aynı zamanda söz konusu ürünlerin ithalatında 200 gün süreyle geçici önlem uygulanması, geçici önlemin net kilogram başına 1,03 ABD Doları tutarında ek mali yükümlülük olarak belirlenmesi ve Dünya Ticaret Örgütü Korunma Önlemleri Anlaşması doğrultusunda gelişmekte olan ülkelere muafiyet tanınması hususlarında Bakanlar Kurulu’na öneride bulunulmasına da karar verdi.


Soruşturmaya tabi ürünlerin yerli üreticileri, ithalatçıları, tüketicileri ve bunların bağlı olduğu kuruluşlar veya bunların yetkili temsilcileri ile ilgili ülke yetkili temsilcileri ve ilgili ülkede yerleşik ihracatçılar/üreticilerin Tebliğ'in yayın tarihinden itibaren 30 gün içerisinde gerekli formu doldurarak başvurmaları halinde soruşturmada ilgili taraf olarak kabul edilecek ve görüşleri dikkate alınacak.


Müsteşarlık geçtiğimiz yıl tekstürize ipliklere ilişkin olarak iki ayrı, bu yıl ise suni ve sentetik ipliklere ilişkin olarak bir tane dampinge karşı soruşturma başlatmıştı. Basında yer alan haberler pamuk ipliği üreticilerinin de damping başvurusu yaptığı yönündeydi. Ancak aldığım duyumlar yapılan başvurunun dampinge ilişkin delil içermemesi nedeniyle yerli üreticilerin korunma önlemlerine yönlendirildiği yönünde.

Hiç yorum yok: