28 Mayıs 2008 Çarşamba

İslam Konferansı Teşkilatı Üyeleri Arasında Tercihli Ticaret Sistemi

Türkiye tarafından 24 Kasım 2005 tarihinde imzalanan İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Üyesi Devletler Arasında Tercihli Ticaret Sistemi Kurulmasına İlişkin Tercihli Tarife Düzenlemesi Protokolü'nün onaylanmasına ilişkin 2 Mayıs 2008 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı 29 Mayıs 2008 Perşembe tarih ve 26890 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.


Söz konusu uluslararası anlaşma ile İSEDAK ve İslam Zirvesi'nin aldığı ilke kararları doğrultusunda ve İslam Konferansı Teşkilatı Üyesi Devletler Arasında Tercihli Ticaret Sistemi Çerçeve Anlaşması kapsamında Bangladeş Halk Cumhuriyeti, Birleşik Arap Emirlikleri Devleti, Gine Cumhuriyeti, İran İslam Cumhuriyeti, Kamerun Cumhuriyeti, Libya Arap Halk Sosyalist Büyük Cemahiriyesi, Lübnan Cumhuriyeti, Malezya, Mısır Arap Cumhuriyeti, Pakistan İslam Cumhuriyeti, Senegal Cumhuriyeti, Suriye Arap Cumhuriyeti, Tunus Cumhuriyeti, Türkiye Cumhuriyeti, Uganda Cumhuriyeti ve Ürdün Haşimi Krallığı arasında bir tercihli ticaret sistemi oluşturuluyor.


Anlaşma'nın ticari savunma araçlarına ilişkin hükümleri aşağıdaki şekilde:


"Madde 8
Anti-damping, Sübvansiyonlar ve Telafi Edici Önlemler

Taraflardan biri, verilen sübvansiyonların başka bir Tarafla ticareti önemli ölçüde bozduğunu yahut bu Tarafla yapılan ticarette damping olduğunu belirlerse, ilgili Taraf Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarıyla uyumlu uygun önlemleri alabilir.


Madde 9
Korunma Önlemleri


Korunma önlemlerine başvurmadan önce, söz konusu önleme başvurmayı düşünen Taraf, tüm Taraflar açısından kabul edilebilir bir çözümün bulunması amacıyla Ticaret Müzakere Komitesine durumun layıkıyla incelenmesi için gereken her türlü bilgiyi sağlayacaktır. Taraflar, bu tür bir çözüme ulaşılması için derhal Ticaret Müzakere Komitesi bünyesinde istişarelerde bulunacaklardır. Taraflar, istişareler sonucunda otuz gün içerisinde bir anlaşmaya varamazlarsa, söz konusu önleme başvurmayı düşünen Taraf DTÖ kurallarıyla uyumlu korunma önlemlerine başvurabilir."

Hiç yorum yok: