29 Mayıs 2008 Perşembe

ABD'den Filmaşin Önleminde Halef Selef Saptaması



Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi Trinidad ve Tobago menşeli karbon ve bazı alaşımlı çelik filmaşinlere ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlem hakkında yürütmekte olduğu hızlandırılmış değişen şartlar gözden geçirmesini tamamlayarak önlemde değişikliğe gitti. Konuyla ilgili duyuru 23 Mayıs 2008 tarihli Federal Sicil 73 (101)'de yayınlandı ve yayın günü yürürlüğe girdi.



Gözden geçirme Arcelor Mittal Point Lisas Limited (AMPL) isimli şirketin 30 Ocak 2008 tarihinde Mittal Steel Point Lisas Limited (MSPL) şirketinin halefi olduğunu iddia ederek gözden geçirilmiş orijinal önlem dahilinde bu firmaya tanınan anti-damping muamelesinden faydalanma talebinde bulunması üzerine 27 Mart 2008'de başlatılmış ve AMPL'nin MSPL'nin halefi olduğuna ilişkin ön saptamada bulunulmuştu. Gözden geçirme esnasında bu bulguya dair herhangi bir itiraz gelmemesi üzerine karar kesinleşti. Aynı önlem çerçevesinde Temmuz 2005'te de MSPL'nin CIL isimli bir başka şirketin halefi olduğu onaylanmıştı.



Uluslararası Ticaret İdaresi bu tür değişen şartlar gözden geçirmelerinde şirketlerin yönetimi, üretim tesisleri, tedarikçi ilişkileri ve müşteri tabanları dahil olmak üzere birçok etkeni inceliyor. Bunlardan bir veya birkaçına ilişkin bulgular gözden geçirmenin sonucu üzerinde belirleyici nitelik taşımıyor. İdare yeni şirketin maddi operasyonlarının selefinden farklı olmadığı, yani halef ile selefin esasen aynı ekonomik teşebbüs oldukları sonucuna varırsa şartların değişmiş olduğunu teyit ediyor.


ABD Trinidad ve Tobago menşeli karbon ve bazı alaşımlı çelik filmaşinlere ilişkin dampinge karşı önlemi Brezilya, Endonezya, Meksika, Moldova ve Ukrayna menşeli olanlarla birlikte 29 Ekim 2002'de karara bağlamıştı. Hali hazırda bu önleme ilişkin bir idari gözden geçirme soruşturması da yürütülüyor.

Hiç yorum yok: