29 Mayıs 2008 Perşembe

ABD'den Mantar Önleminde Mahkeme Kararına Uyum

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi Hindistan menşeli belirli konserve mantarlara ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlemde Birleşik Devletler Uluslararası Ticaret Mahkemesi'nin aldığı karar doğrultusunda değişikliğe gitti. Konuyla ilgili duyuru 23 Mayıs 2008 tarihli Federal Sicil 73 (101)'de yayınlandı ve yayın günü yürürlüğe girdi.


Uluslararası Ticaret İdaresi 12 Temmuz 2002'de Hindistan menşeli belirli konserve mantarlara ilişkin dampinge karşı önlemin 1 Şubat 2000 ila 31 Ocak 2001 dönemi için gözden geçirmesini tamamlamıştı. Agro Dutch Industries Limited şirketi Birleşik Devletler Uluslararası Ticaret Mahkemesi'nde bu gözden geçirmeye ilişkin olarak açtığı davada İdare'nin üç uygulamasının hatalı olduğunu ileriye sürmüştü. Bunlar sırasıyla elde bulunan kısmi verilerin kullanılması ve bazı satışlarının uygun olmadığına ilişkin olumsuz çıkarımlar, oluşturulmuş değerin hesaplanmasında kullanılan yöntem ve kredi masraflarının hesaplanmasına ilişkindi. Mahkeme 16 Şubat 2007'de aldığı kararla Agro Dutch'ın ilk itirazını haklı buldu ve dosyayı Uluslararası Ticaret İdaresi'ne gözden geçirilmek üzere geri gönderdi. İdare uygulamasının arkasında durarak 3 Mart 2007'de kararın düzeltilmesi talebinde bulundu. Ancak Mahkeme 26 Aralık 2007'de aldığı kararda İdare'nin açıklamalarını yetersiz bulduğunu belirtti ve dosyayı bir kez daha geri gönderdi.


Bunun üzerine Agro Dutch'ın verilerini olumsuz çıkarımda bulunmaksızın tekrar inceleyen İdare 3 Nisan 2008'de şirkete uygulanan ağırlıklı ortalama damping marjını % 27,8'den % 1,54'e çekti. Uluslararası Ticaret Mahkemesi 8 Mayıs 2008'de bu yeni kararın yerinde bulduğunu açıkladı.


Birleşik Devletler Federal Çevre Temyiz Mahkemesi'nin Timken Co. v. United States davasında aldığı 1990 tarihli karar doğrultusunda Uluslararası Ticaret İdaresi'nin nihai kararlarının mahkeme kararlarıyla uyumlu olmaması durumunda Federal Sicil'de bir duyuru yayınlanıyor.

Hiç yorum yok: