29 Mayıs 2008 Perşembe

Serpil Oğuz: "Anti Damping"


Oğuz, Serpil. 2007. Anti Damping. İstanbul: Orion Yayınevi.


Ülkemizde ticari savunma araçları konusunda yapılmış çalışma yok denecek kadar az. Konuyla ilgili Amerika Birleşik Devletleri'nde eğitim alan dış ticaret uzmanı Serpil Oğuz'un Anti Damping isimli kitabı bu nedenle önemli bir boşluğu dolduruyor. Kitabın eleştirisini ileriye bırakarak tanıtımına yer veriyoruz burada.


"Uluslararası ticarette anti-damping oldukça yaygın olarak kullanılır. Ülkeler, uygulaması kolay olan ve yerli üreticileri ve piyasaları, korumak amacıyla anti-damping soruşturmalarına sıkça başvurur. Amaç, ekonomiktir ve haksız rekabeti önlemektir. İktisatçılarsa sadece dampingin değil, anti-dampingin de rekabeti bozduğu görüşündedirler. Ulusal yasalar ve uluslar arası anlaşmalarla düzenlenen anti-damping, ekonomik ve hukuki prensiplere dayandırılır. Uygulamadaysa politik tercihler belirleyici olur.


Bu kitap, oldukça karmaşık olan anti-damping düzenlemelerinin ekonomik, hukuki ve siyasi boyutlarını anlaşılabilir bir düzeyde incelemeyi amaçlamaktadır. Yazar, anti-dampingin söylemiyle gerçeğini karşılaştırırken, anti-damping tedbirlerini etkin ve yaygın bir şekilde uygulayan ABD'nin anti-damping mevzuatını ve uygulamalarını ayrıntılı olarak tartışmaktadır. Ayrıca, anti-damping tedbirlerinin en fazla hedef aldığı demir-çelik sektöründeki uygulamalar, siyasi, ekonomik ve hukuki boyutlarıyla ele alınmaktadır. Kitabın son bölümündeyse, ABD'nin Türkiye'ye açtığı anti-damping soruşturmaları ve bunların Türkiye-ABD ticareti üzerindeki etkileri incelenmektedir."

Hiç yorum yok: