29 Mayıs 2008 Perşembe

"İthalat Önlemi İplikçiyi Memnun Etti Tekstilciyi Kızdırdı"

Referans
26 Mayıs 2008

Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın (DTM), pamuk ipliği ithalatında korunma önlemi soruşturması açması ve 200 gün süreyle kilo başına 1.03 dolar tutarında geçici önlem uygulama kararı iplik sanayicilerini rahatlatırken, tekstil ve konfeksiyon ihracatçılarında sıkıntı yarattı.

Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk, getirilen önlemlerin adil ve ölçülü olmadığını belirterek Dış Ticaret Müsteşarlığı'na başvurmaya hazırlandıklarını açıkladı. İplik üreticileri ise batmanın eşiğinden döndüklerini belirtti. Sektör yetkilileri bazı dokunmuş iplik türlerine de ithalat önlemi istiyor. Sanko Pazarlama İzmir Temsilcisi Hüdai Kurt ithal ipliğe yönelik önlemlerin yetersiz ama iyi bir başlangıç olduğunu söyledi.

Önlem yeterli değil

Kurt, tekstil ve konfeksiyon sektörünü güçlendirmek için daha yapısal kararların alınması gerektiğini belirterek "Binlerce kişiye iş sağlayan sektörün üzerindeki diğer yükler de azaltılmalı" diye konuştu.

Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Cavit Ancın, uygulamanın Tariş gibi çırçır ve iplik fabrikasına sahip olan birlikleri ve firmaları oldukça rahatlatacağını söyledi. Önlemlerin dokunmuş bazı iplik türlerini de kapsaması gerektiğini vurgulayan Ancın, "Karar iplikçi ve pamukçu için atılmış olumlu adım. Ama çiftçi tabiriyle şapkayı havaya atacağımız bir düzenleme değil. Çünkü open-end dediğimiz bazı dokunmuş iplik türlerinin ithalatına da önlem getirilmeli. Ayrıca önlemler 200 gün uygulanacak. Önümüzdeki 2-3 ay Avrupa'daki işletmelerin tatilde olacağı düşünülürse, bu süre iplik tesislerinin ayağa kalkması için yeterli olmaz" dedi.

Tekstile darbe vurur

Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ünlütürk ise önlemin kısa vadede yerli iplik fiyatlarını suni olarak artıracağını ama uzun vadede tekstil ve konfeksiyona darbe vuracağını savundu. Ünlütürk, "Denizli'deki havlu ve bornoz üreticileri 1.80 dolarlık iplikle çalışıyor. 1.03 dolarlık ek önlem bu firmaları sıkıntıya sokar. Oysa ithal iplikle yerli iplik arasındaki fiyat farkı yüzde 10-15. Türkiye konfeksiyonda komşu ülkelerle rekabet edemez hale gelir" dedi.

Konuyu bugün (pazartesi) değerlendirip harekete geçeceklerini belirten Ünlütürk, 30 günlük yasal sürede Dış Ticaret Müsteşarlığı'na itiraz etmeyi düşündüklerini söyledi.


Bakınız:

Hiç yorum yok: