10 Eylül 2008 Çarşamba

Pamuk İpliğinde Tartışmalı Korunma Önlemi Karara Bağlandı

Dış Ticaret Müsteşarlığı 11 Ağustos 2008 Pazar tarih ve 26964 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan İthalatta Korunma Önlemlerine İlişkin 2008/7 sayılı Tebliğ (http://antidamping.blogspot.com/2008/09/ithalatta-korunma-nlemlerine-ilikin_10.html) aracılığıyla İthalatta Korunma Önlemlerini Değerlendirme Kurulu'nun 52.05, 52.06 ve 52.07 gümrük tarife istatistik pozisyonlarında yer alan dikiş ipliği hariç pamuk ipliklerine (sırasıyla ağırlık itibariyle % 85 veya daha fazla pamuk içeren ve perakende olarak satılacak hale getirilmemiş olanlar, ağırlık itibariyle % 85 den az pamuk içeren ve perakende satış için hazırlanmamış olanlar ve perakende olarak satılacak hale getirilmiş olanlar) ilişkin olarak yürütülmekte bulunan korunma önlemi soruşturmasında karara vardığını açıkladı.

Soruşturma birçok ticaret ve sanayi odası ile bir firmanın yaptığı başvuru üzerine 23 Mayıs 2008 Cuma tarih ve 26884 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan İthalatta Korunma Önlemlerine İlişkin 2008/5 sayılı Tebliğ aracılığıyla başlatılmış, İthalatta Korunma Önlemlerini Değerlendirme Kurulu sadece soruşturma açılmasına değil, aynı zamanda söz konusu ürünlerin ithalatında 200 gün süreyle geçici önlem uygulanması, geçici önlemin net kilogram başına 1,03 ABD Doları tutarında ek mali yükümlülük olarak belirlenmesine de karar vermişti (http://antidamping.blogspot.com/2008/05/pamuk-ipliine-korunma-nlemi-soruturmas.html).

Ancak bu karar söz konusu iplikleri hammadde olarak kullanan tekstil ve konfeksiyoncuların büyük tepkisini çekmiş, Bakanlar Kurulu tarafından da zor benimsenmişti (Referans'tan Şevket Sürek'in bu konudaki yazısı için bakınız: http://antidamping.blogspot.com/2008/08/ithal-iplikteki-103-dolarlk-ek-vergi.html). Geçici önlemin önerilmesinden bir süre sonra gelen zamlar tepkileri doruğa çıkartmıştı (Tabi konuyla ilgili tüm haberlere yer veremeyeceğiz günlüğümüzde; ancak Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'nin tepkisi için http://antidamping.blogspot.com/2008/09/rota-haber-iplik-ithalatna-ek-mali-yk.html, ÖRSAD'ın tepkisi için ise http://antidamping.blogspot.com/2008/09/sabah-iplikiler-anti-damping-nlemlerini.html örnek olarak faydalı.).

Sonuç olarak soruşturma geçici önlemin ciddi şekilde değiştirilmesiyle kapandı. Nitekim böyle olacağı bir süredir biliniyordu (Yine bir Şevket Sürek yazısı: http://antidamping.blogspot.com/2008/09/evket-srek-iplik-ithalatndaki-103.html). Buna göre Bakanlar Kurulu'na korunma önleminin sadece 52.05 gümrük tarife istatistik pozisyonunda yer alan, ağırlık itibariyle % 85 veya daha fazla pamuk içeren ve perakende olarak satılacak hale getirilmemiş olan pamuk iplikleri için alınması önerilecek. Diğer ürünler için soruşturma kapatılmış, yani korunma önlemi alınması imkanı ortadan kaldırılmış durumda. Yani yerli iplik üreticileri ile ithal hammaddeleri kullananlar arasında bir orta yol bulunmuş sayılır. Önlemin mahiyeti de değiştirilmiş ve aşağıdaki şekli almış:


Ayrıca Dünya Ticaret Örgütü'nün önlemden olumsuz etkilenecek üyeleriyle istişare hükmü de getirilmiş ki bu önleme dışarıdan da ciddi tepkiler yağdığını gösteriyor. Kısacası pamuk ipliği soruşturması ticari savunma araçlarının ekonomi politiğinin sergilenmesi açısından çok iyi bir örnek teşkil ediyor.

Hiç yorum yok: