11 Eylül 2008 Perşembe

Referans: "Tekstilde yeni ürünler dünya gündeminde"

Referans
22.08.2005 Anadolu Basın Merkezi

SUSEB Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Şankaya:


Dampingli ithalata karşı ciddi önlemler alındığını bildiren Şankaya, dünya sentetik sektörünün Çin'in aşırı kapasitelerle devreye girmesinin ardından daralan talebi genişletebilmek ve rekabet avantajı yaratabilmek için yeni ürün ve üretim teknikleri arayışına gittiğini bildirdi.


Dünyadaki eğilimin Türkiye'de iki yönde ortaya çıktığını ifade eden Şükrü Şankaya, bunların mevcut kapasitelerinin yükseltilmesi ve teknik tekstillerde iddialı konuma gelmek olduğunu söyledi. Şankaya, "Bunun başlıca nedeni Türkiye'nin AB'ye girmeden Birliğin teşvik mekanizmalarını kabul etmesi sonucu yeni yatırımları teşvik edememesidir" dedi. 2002 yılındaki toplam sentetik ithalatının 456 bin 929 ton, 2003'te ise 469 bin 956 ton olduğu bilgisini veren Şankaya, 2004'te sentetik iplik ve elyaf ithalatında ödenen tutarın 752 milyon dolar, 2003'te ise 616 milyon dolar olduğunu ifade etti. Şankaya, hammaddede Çin'in izlediği politikalar nedeniyle geçen yıl büyük iniş ve çıkışlar yaşanmasına rağmen üretim ve istihdamda yükseliş olduğunu belirtti.

KDV ve enerji maliyetleri düşmeli
Şankaya "Kısa, orta ve uzun vadeli testil politikasına ihtiyaç var. Türk tekstilinin ayakta kalması için başka bir elzem nokta da Çin başta olmak üzere dampingli ithalata karşı alınacak önlemler konusunda bir politika oluşturulmasıdır. AB'nin tekstil politikalarının ülkemize verdiği zararın giderilmesi için ciddi koruyucu farklılıklar yaratılması; üretim faktörlerinin, yanı KDV ve enerji maliyetlerinin düşürülmesi gerekiyor" dedi.

SUSEB Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Şankaya:Dampingli ithalata karşı ciddi önlemler alındığını bildiren Şankaya, dünya sentetik sektörünün Çin'in aşırı...

Yorum: Sayın SUSEB Başkanı KDV ve enerji maliyetlerine dikkati çekmekte haklı, ancak korumacılık talebine hak veremiyoruz.

Hiç yorum yok: