9 Eylül 2008 Salı

Avrupa Komisyonu Anti-Damping Dairesinde İçeriden Bilgi Skandalı!

İngiliz gazetesi The Sunday Times'ta 7 Eylül 2008 tarihinde yayınlanan bir yazı (http://antidamping.blogspot.com/2008/09/timesonline-revealed-how-eurocrat.html) Avrupa Komisyonu Ticaret Genel Müdürlüğü'ndeki içeriden bilgi skandalını ortaya çıkardı. Genel Müdürlük'te anti-damping soruşturmalarından sorumlu bir yönetici olan Fritz-Harald Wenig kendilerini lobici olarak tanıtan Sunday Times muhabirleriyle şık lokantalarda bir araya gelmiş, ağır ağır anti-damping soruşturmalarıyla ilgili gizli bilgileri sızdırmaya başlamıştı. Söylemeye gerek yok, bu bilgiler işadamları için karlı sözleşmelere dönüşecek cinstendi.

Komisyon'un bilgi sızdırdığına ilişkin kendilerine ulaşan iddialar üzerine harekete geçmiş olan muhabirler işi ilerleterek Wenig'i aslında sadece rol yapan Çinli bir işadamıyla tanıştırmışlardı. Böylelikle muhabbet iyice koyulaşmış, lobicilerin başta ele aldığı soruşturma bir kenara konulup yenileri gündeme gelmiş, emeklilik sonrası için iş sözleri, hatta ön ödemeler masaya yatırılmıştı. Oyunu bitirmenin vakti de gelmişti tabi!

Wenig iddiaları reddiyor. Komisyon ise konuyla ilgili bir soruşturma başlatmış durumda, tabi suçsuzluk karinesinden ödün vermeden (http://antidamping.blogspot.com/2008/09/afp-eu-probes-newspaper-cash-for.html). Avroskeptik İngiliz düşünce kuruluşu Open Europe soruşturmanın sonuçları hakkında kuşkulu, ancak eleştirileri yersiz (http://antidamping.blogspot.com/2008/09/open-europe-keep-champagne-on-ice.html).

Bu Komisyon'daki ilk yolsuzluk olayı değil tabi, ne de en büyüğü. Ancak anti-damping soruşturmalarının nelere gebe olduğunu göstermesi açısından faydalı bir örnek.

Ayrıca geçtiğimiz günlerde Gaziantep Belediyesi'nde yaşananları hatırlarsak Türkiye için bir açıdan daha örnek teşkil edebilir: İçeriden bilgi sızdırma iddiaları karşısında ne yapılması gerektiği konusunda! Dikkat ederseniz Komisyon'un Ticaretten Sorumlu Üyesi Mandelson çıkıp da Sunday Times'ın sahibi hakkında atıp tutmaya başlamış değil.

Hiç yorum yok: