7 Eylül 2008 Pazar

Kültür Somonu: AB DTÖ'de Açıklamada Bulundu



Avrupa Birliği (AB) 6 Ağustos 2008 tarihinde Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) ihtilafların halli mekanizması çerçevesinde DS337 sayılı "Avrupa Toplulukları - Norveç'ten Kültür Somonlarına Dair Anti-Damping Önlemi" ihtilafına ilişkin olarak bir beyanatta bulundu. İhtilafta 16 Aralık 2007'de açıklanan ve 15 Ocak 2008'de İhtilafların Halli Organı tarafından kabul edilen Panel raporu AB'nin Anti-Damping Anlaşması'nı birçok açıdan ihlal ettiği saptamasında bulunmuş, AB raporu Temyiz Organı'na götürmektense 24 Mayıs 2008'de yayınladığı bir duyuru aracılığıyla önlemi değiştirmek için gerekli prosedürü başlatmıştı (http://antidamping.blogspot.com/2008/06/avrupa-birlii-somon-nleminde-dt-kararna.html).

AB aynı önleme ilişkin olarak 18 Temmuz 2008'de bir ürün kapsamı kısmi ara gözden geçirmesi de başlatmıştı (http://antidamping.blogspot.com/2008/08/kltr-somonu-abden-rn-kapsam-ksmi-ara.html). Kısa bir süre sonra yayınlanan 17 Temmuz 2008 tarih ve (AT) 685/2008 sayılı Konsey Tüzüğü aracılığıyla ise önlem beş Üye Devlet tarafından talep edilen bir kısmi ara gözden geçirmenin sonucu olarak yürürlükten kaldırılmıştı (Önleme son verilmesi geriye yönelik etkileri olması muhtemel olan ürün kapsamı kısmi ara gözden geçirmesini etkilemedi.).

İşte AB'nin DTÖ'de yaptığı açıklama önlemin yürürlükten kaldırılmasını ilgilendiriyor. AB Norveç'le önlemin 15 Kasım 2008 tarihine kadar Panel raporuna uyumlu hale getirilmesi hususunda mutabakata vardıklarını, ancak önlemin yürürlükten kaldırılması sonucunda artık ilave bir adım atılmasına gerek kalmadığını bildirmiş durumda.

Norveç buna cevaben memnuniyeti dile getirmiş getirmesine, ama Komisyon'un özel bir gözetim uygulamaya karar vermesini sürpriz olarak nitelendirmekte de geri kalmıyor. Zira bu özel gözetim uygulaması piyasanın Komisyon tarafından takip edileceği ve gerekirse Komisyon'un re'sen yeni bir soruşturma başlatacağı anlamına geliyor. Özel gözetim 21 Ocak 2011'e kadar sürecek.

Hiç yorum yok: