10 Eylül 2008 Çarşamba

Rota Haber: "İplik ithalatına ek mali yük kızdırdı"

Rota Haber
11:50:16 04.08.2008

Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Tarık Bozbey, iplik ithalatına ek mali yük getirilmesine tepki göstererek, ''Ek mali yük getirilmesinin, iplik Sanayine faydası olmayacağı gibi hazır giyim ve konfeksiyon sektörüne de zararı olacak'' dedi.

Bozbey , yaptığı açıklamada, BakaBakanlar Kurulu kararıyla , ince iplik ithalatında kil başına 35 cent, kalın iplik ithalatında ise 1,03 dolarlık ek mali yük getirildiğini, hazır giyim ve konfeksiyon sektörü olarak bunu kabul etmelerinin mümkün olmadığını söyledi.

İplik üreticilerinin geçen yıl 184 bin ton ithalat yapılması nedeniyle yerli üretimin zarar gördüğünü ve kapanmaların başladığını dile getirmelerinin ardından ithalata ek mali yük getirildiğini belirten Bozbey , ''İplik ithalatında ek mali yük getirilmesinin, iplik Sanayine faydası olmayacağı gibi, hazır giyim ve konfeksiyon sektörüne zararı olacak'' dedi.

Bozbey , 15 milyar dolarlık yatırıma sahip olan iplik fabrikalarının zarar görmesini kendilerinin de istemediğini ifade ederek, şunları kaydetti:

''İplik fabrikaları hepimizin ortak malı ve milli servetidir. Hasar görmelerini içimize sindiremeyiz. Ancak, bu alanda Türkiye 'nin rekabet edememesinin cezasını da hazır giyim ve konfeksiyon sektörüne yüklememek lazım. İplik sektörünü koruyup kollayalım ama daha sonrakilerini de cezalandırmamalıyız. Kumaş , boya terbiye ve konfeksiyon sektörlerimiz de milli servet değil midir?''

-''İPLİK DEĞİL HER ŞEYİ BOL BOL İTHAL ETTİK''

Bozbey , Türkiye 'nin son 6 yılda toplam ithalatını 5 kat artırarak 40 milyar dolardan 210 milyar dolara çıktığını ifade ederek, ''Ülke olarak bu süre içerisinde sadece iplik değil her şeyi bol bol ithal ettik'' diye konuştu.

Türkiye 'de şu anda üretilen ipliğin 1 milyon 500 bin ton olduğunu anlatan Bozbey , şöyle devam etti:

''Yani ithalatın 8 katı tüketilen ipliğin yüzde 85'i zaten yerli iplik. Dışarıdan gelenler ya çok ince üretilemeyen veya pahalı ürünler ya da uzun vade ile firmaları finanse eden iplikler. Türkiye şu an yılda 114 bin ton iplik ihraç edebiliyor. Yönetimi, kalitesi ve teknolojisi çağdaş olan firmalar ihracata devam edebiliyor.

Getirilen bir dolarlık vergi ile Türkiye 'ye iplik satan Mısır , Özbekistan ve Hindistan gibi ülkeler getirilen ek mali yüke mutlaka bir tepki vereceklerdir. Türkiye aynı zamanda Mısır 'a önemli ölçüde iplik ihraç ediyor. Getirilen ek mali yükle iplik ithalatı duracak, iplik fabrikaları 1 dolar daha pahalıya iplik satmak durumunda kalacaklar. Bu farkı konfeksiyon ihraç ettiğimiz ülkeler kabul etmeyecekleri için firmalar, dışardan gelen iplikten mamul ürün yerine, dışarıdan kumaş getirtmeye başlayacak. Sonuçta hem dokuma boya terbiye fabrikaları kapanacak, hem de talep olmadığından iplik fabrikaları kurtarılamayacak.''

Bozbey , çözümün, 1 dolarlık vergi koymak yerine tarımda ve taşımacılıkta olduğu gibi iplik üretenlere de kilo başına 30 cent civarında devlet desteği verip, aşırı vergili petrol, elektrik, personel ve telefon gibi girdilerdeki yüklerin azaltılması ve uzun vadeli satış ve pamuk alımı yapabilmelerinin desteklenmesi olduğunu sözlerine ekledi.

Hiç yorum yok: