9 Eylül 2008 Salı

Avrupa Birliği Ayakkabılara Anti-Damping Vergisi Uygulamaya Devam Edecek

Avrupa Komisyonu'nu sarsan anti-damping soruşturmaları konusunda içeriden bilgi sızdırma skandalı (http://antidamping.blogspot.com/2008/09/avrupa-komisyonu-anti-damping.html) aynı zamanda Avrupa Birliği'nin Çin Halk Cumhuriyeti ve Vietnam menşeli ayakkabılara yönelik olarak uygulamakta olduğu dampinge karşı vergilerin süresinin uzatılacağını da ortaya çıkardı. Zira suçlamaların odağında yer alan Komisyon'un Ticaret Genel Müdürlüğü'nde görevli Fritz-Harald Wenig kendilerini lobici olarak tanıtan The Sunday Times muhabirlerine bu yönde açıklamada bulunmuştu.

Avrupa Birliği ayakkabılara ilişkin anti-damping vergisini 2006 yılında karara bağlamıştı. Ancak önlemin alınma süreci çok sancılı olmuş, hem hedefteki ülkelerden hem de bazı Avrupa Birliği Üye Devletleri'nden tasarılara sert tepkiler gelmişti. Puma, Adidas ve Nike gibi büyük markalar önleme karşı cephe almış, buna karşılık Birlik'in büyük çaplı ayakkabıcılık sektörlerine sahip olan güney ülkeleri, özellikle İspanya ve İtalya verginin arkasında sağlam durmuştu. Sonuç olarak normalde olduğu gibi beş yıllık değil, Ekim 2008'de sona erecek iki yıllık bir vergi getirilmişti.

Fakat Wenig'in açıklamaları ve bunun üzerine Avrupa basınında yer alan haberler bu verginin süresinin 2009 yılına, belki de daha ilerisine kadar uzatılacağını iddiasını atıyor ortaya. Aslında şaşırtıcı bir gelişme olmaz bu, ancak ortaya çıkış şeklinin gelecek tepkileri arttırıcı bir etkisi olduğu açık.

Konuyla ilgili haberler için bakınız:

Bir de yorum, Avrupa Spor Malzemeleri Sanayisi Federasyonu adına ve önlemin uzatılmasına karşı:
http://antidamping.blogspot.com/2008/09/financial-times-let-us-not-trade.html

Hiç yorum yok: