29 Kasım 2008 Cumartesi

İMMİB İhalesini VBB'nin Oldu

Avrupa Birliği (AB) 13 Kasım 2008 tarih ve C 290 sayılı Avrupa Birliği Resmi Gazetesi'nde yayınlanan bir duyuru aracılığıyla Türkiye, Belarus ve Rusya menşeli kesiti kare veya dikdörtgen şeklinde, demir ve çelikten dikişli borulara ilişkin olarak bir dampinge karşı soruşturma başlatmıştı.

Dampinge karşı soruşturmalarda savunmaların hem usul hem de esası incelenmesi gerekiyor. Ancak usul ile esasın zarar ve illiyet unsurları, AB mevzuatında ayrıca Topluluk menfaati unsuru ferdi teşebbüslerden ziyade soruşturmaya tabi teşebbüslerin tamamını ilgilendiriyor. Ziyadenin altını çizmek lazım; zira mutlak bir durum söz konusu değil burada. Soru formlarının doldurulması ve damping marjlarının hesaplanması ise şirketlerin ayrı ayrı yapması gereken işler.

Bunu dikkate alan Dış Ticaret Müsteşarlığı ihracatçı birliklerinin Türkiye'ye karşı açılan soruşturmalarda zarar konusunda ortak avukatlık ve danışmanlık hizmetleri almasına imkan tanıyor. İlgili mevzuat Ticaret Politikası Önlemleri Soruşturmaları ve Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi Uygulamaları Kapsamında Firmalarca Satın Alınan Avukatlık/Danışmanlık Hizmeti Harcamalarının Desteklenmesi Hakkında Yönerge (http://antidamping.blogspot.com/2008/05/dtmden-ticari-savunma-aralarna-kar.html).

İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri de 17 Kasım'da bu doğrultuda bir ihaleye çıkarak AB'nin açtığı soruşturmada üyelerine zarar savunması hizmetini verecek firmayı seçti: Van Bael and Bellis, kısa adıyla VBB. Nispeten küçük, ancak anti-damping alanında isim sahibi bir kuruluş olan VBB'yi tebrik ediyoruz.

Hiç yorum yok: