26 Şubat 2010 Cuma

Rafine Şeker: Kanada AB'ye Uyguladığı Vergileri Gözden Geçirdi

Kanada Sınır Hizmetleri Ajansı 29 Ocak 2010'da yayınladığı bir duyuru aracılığıyla Avrupa Birliği menşeli rafine şekere ilişkin olarak uygulamakta olduğu telafi edici (sübvansiyona karşı) önlemin nihai gözden geçirmesinin tamamlandığını açıkladı.

Avrupa Birliği Ortak Tarım Politikası kapsamında şeker üreticilerine ciddi destekler veriyor. Bu desteklerin uluslararası ticaret hukukuna aykırı olduğu gerek Dünya Ticaret Örgütü kararları gerekse de Kanada'nın önlemi aracılığıyla ortaya konulmuş durumda. Nitekim Avrupa Birliği de şeker ortak piyasa düzenini değiştirip Dünya Ticaret Örgütü kurallarıyla uyumlu bir hale getirmek durumunda kalmıştı. Ancak buna rağmen Kanada'nın telafi edici önleminden kurtulması mümkün olmadı.

Kanada söz konusu önlemi 1995 yılından beri uyguluyor. Yani bu önlemi üçüncü kez uzatmaya karar vermiş durumda. Avrupa Birliği makamları ve üretici/ihracatçılardan alınan bilgiler doğrultusunda verginin yeni seviyesi 34.632 EUR/100 kg.'den 22.13 EUR/100 kg.'ye düşürülmüş durumda.

Hiç yorum yok: