26 Şubat 2010 Cuma

DTÖ Tahkim Organı Yıllık Raporunu Yayınladı

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Tahkim Organı yıllık raporunu 17 Şubat 2010 tarihinde yayınladı. 2009'da gerçekleşen gelişmelerini ele alan rapora göre geride bıraktığımız yıl Tahkim Organı açısından oldukça sakin geçmiş durumda.

2009'da sadece üç panel kararı tahkime götürülmüş. Tahkim Organı'nın iş yükü 2008 yılından devralınan bir dosya ile dörtle sınırlı kalmış 2009'da. Dosyaların çoğu her zaman olduğu gibi anti-damping ihtilaflarına ilişkin.

2009'da Avrupa Toplulukları (Lizbon Antlaşması'nın 2009 sonunda yürürlüğe girmesi ile birlikte artık DTÖ'de Avrupa Birliği olacak.) ABD'nin bir sıfırlama uygulamasına ilişkin madde 21.5 raporunu, ABD ise Japonya'ya karşı uyguladığı bir diğer sıfırlama vakasına ilişkin bir madde 21.5 raporunu tahkime götürmüş. Madde 21.5 raporları bir ihtilaf kararı karşısında ihtilafı kaybeden ülkenin aldığı önlemlerin karara uyumlu olup olmadığı konusunda ortaya çıkan "ikincil" ihtilaflara ilişkin olarak alınıyor. Tahkime sevkedilen üçüncü panel kararı ise Çin'in yayınlar ve odyovizüel ürünlere ilişkin uygulamalarının DTÖ kurallarına aykırı bulunduğu karar. İtiraz eden esas olarak Çin tabi. Ancak ABD'nin de itirazları var.

Rapor bu duruma karşılık DTÖ ihtilafların halli mekanizmasına yönelik yoğun ilginin devam ettiğini belirtiyor. 2010 yılında açıklanacak birçok panel kararı olması Tahkim Organı'nın iş yükünün tekrar artacağını gösteriyor.

Hiç yorum yok: