29 Aralık 2008 Pazartesi

Demir Çelik Borular: AB Türkiye'ye Karşı Önlem Almadı, Diğer Ülkelere Vergiyi Bastı

Avrupa Birliği 19 Aralık 2008 tarih ve L 343 sayılı Avrupa Birliği Resmi Gazetesi'nde yayınlanan 16 Aralık 2008 tarih ve (AT) 1256/2008 sayılı Konsey Tüzüğü aracılığıyla demir ve alaşımsız çelikten belirli dikişli tüp ve borulara (İngilizce certain welded tubes and pipes of iron or non-alloy steel) ilişkin olarak muhtelif soruşturmalarda kararlarını açıkladı.

Sonuçlandırılan soruşturmalardan ilki Avrupa Birliği Dikişli Çelik Borular Sanayisi Savunma Komitesi isimli oluşum tarafından 20 Ağustos 2007 tarihinde yapılan başvuru üzerine açılan ve Belarus (Beyaz Rusya), Bosna Hersek, Çin Halk Cumhuriyeti ve Rusya'yı ilgilendiren bir dampinge karşı soruşturmaydı. Bu soruşturmada Bosna Hersek'e karşı önlem alınmasına gerek görülmezken Belarus'lu firmalara % 38,1, Çinli firmalara % 90,6, Rus firmalardan TMK Grup'a % 16,8, OMK Grup'a % 10,1 ve diğerlerine % 20,5 dampinge karşı vergi getirildi.

Karara bağlanan diğer soruşturmalar ise Tayland, Türkiye ve Ukrayna menşeli belirli dikişli tüp ve borulara ilişkin olarak 2002 yılından beri yürürlükte olan dampinge karşı önlemi ilgilendiriyordu. Bu önlem çerçevesinde yine Avrupa Birliği Dikişli Çelik Borular Sanayisi Savunma Komitesi'nin yaptığı başvuru üzerine hem bir nihai gözden geçirme hem de Türkiye'ye ilişkin olarak damping ve zarara dair bir ara gözden geçirme başlatılmıştı. Ancak mevcut önlemin Türkiye'ye ilişkin olarak sürdürülmesine gerek görülmedi. Buna karşılık Ukraynalı firmalardan OSJC % 10,7, diğerleri % 44,1, Taylandlı firmalardan ise Saha Thai Steel Pipe Co. Ltd. % 21,7, diğerleri % 35,2'lik dampinge karşı vergilere maruz kaldı.

Hiç yorum yok: