29 Aralık 2008 Pazartesi

MEG: Türkiye Anti-Damping Soruşturması Açtı

Dış Ticaret Müsteşarlığı 26 Aralık 2008 tarih ve 27092 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2008/40 sayılı Tebliğ (http://antidamping.blogspot.com/2008/12/ithalatta-haksz-rekabetin-nlenmesine_29.html) aracılığıyla Bulgaristan, Suudi Arabistan ve Kuveyt menşeli mono etilen glikol, kısa adıyla MEG isimli kimyasala ilişkin olarak bir dampinge karşı soruşturma başlattı.

"Monoetilen glikol" olarak da yazılan bu madde kimya endüstrisinde önemli bir hammadde olma özelliğini taşıyor. Tebliğde verilen bilgiye en çok polietilen tereftalat, kısaca PET üretiminde kullanılıyor. PET ise dünya genelinde ticari savunma araçlarına en çok maruz kalan ürünler arasında.

Şikayetçi firma PETKİM, Türkiye'nin tek yerli üreticisi. Bu durumda zararın tespiti açısından tartışmaya gebe bir soruşturma ile karşı karşıya olduğumuzu söyleyebiliriz. Dampingin tespitinde de oluşturulmuş değer yöntemi kullanılmış durumda, ekleyelim.

Soruşturma çerçevesinde ilgili tarafların kendilerine gönderilen soru formlarına yanıt vermeleri için formların postalanma tarihinden itibaren 37 gün ve diğer bilgi, belge ve görüşleri arz etmeleri için Tebliğ'in yayın tarihinden itibaren 37 günlük süreleri var. Kendilerine soru formu gönderilmeyen ilgililerin ise Tebliğ'in yayın tarihinden itibaren 15 gün içerisinde talepte bulunması gerekiyor.

Hiç yorum yok: