16 Aralık 2008 Salı

Kibritler: ABD'den Ön Zarar Saptaması



Amerika Birleşik Devletleri Uluslararası Ticaret Komisyonu 12 Aralık 2008 tarih ve 08-121 sayılı basın açıklaması aracılığıyla Hindistan menşeli bazı kibritlere ilişkin olarak yürütülmekte olan dampinge ve sübvansiyona karşı soruşturmalar çerçevesinde ön zarar saptamasında bulunduğunu açıkladı. Buna göre yerli üreticilerin söz konusu ithalatlar nedeniyle maddi zarara uğradığına ilişkin yeterli deliller bulunuyor.


Soruşturma konusu ürün İngilizce matchbook olarak adlandırılan ve matchbox diye tabir edilen kibrit kutularından farklı olarak algılanan, genelde otel, bar gibi işletmeler tarafından promosyonel amaçlı olarak kullanılan yassı kibrit kutuları. Bu kutularda kibritler sırtlığa bitişik oluyor. Dolayısıyla soruşturmanın kapsadığı ürün aslında kibritler oluyor.

Soruşturmalar 29 Ekim tarihinde yapılan bir şikayet başvurusu üzerine 19 Kasım 2008'de açılmıştı (http://antidamping.blogspot.com/2008/12/kibritler-abd-soruturma-balatyor.html). Bu kararı takiben Uluslararası Ticaret İdaresi'nin ön saptamaları Ocak'da, nihai saptamaları Nisan 2009'da gelecek. Komisyon'un nihai saptaması ise Mayıs'ta.

Hiç yorum yok: