19 Aralık 2008 Cuma

Washington ile Brüksel Arasında Tavuk Sorunu Devam Ediyor

Amerika Birleşik Devletleri ile Avrupa Birliği'nin ikili ekonomik ilişkileri nicel açıdan görkemli olmakla beraber nitel açıdan derinleşemiyor bir türlü. Tarafların teknik işbirliği yeterli olmadığı gibi ticaret ihtilafları da eksik olmuyor.

Klorinli tavuklar transatlantik ticarette sorun çıkartan konulardan bir tanesi. Brüksel klorinli tavuklara 10 yıldır ithalat yasağı uyguluyor. Yasağın nedeni Amerikalı işletmecilerinin kullandığı bazı anti-mikrop ajanlarının insan sağlığını aykırı olduğunu değerlendirmesi.

DTÖ kuralları kamu sağlığı, güvenliği ve ahlakı nedenleriyle böyle yasaklara gidilmesine izin veriyor. Ancak alınan önlemlerin bilimsel gerçeklere dayanması gerekiyor. Aksi taktirde ihtilafların halli mekanizmasına başvurulması mümkün hale geliyor. Nitekim Washington'da son zamanlarda bu konuda daha çok sesini yükseltir olmuştu (http://antidamping.blogspot.com/2008/06/abd-klorinli-tavuklar-dtye-gtrecek-mi.html).

Avrupa Birliği Tarım Bakanları Konseyi'nin 18 Aralık'ta işte bu sorunu çözmeye yönelik bir kanun tasarısı geldi. Buna göre klorinli tavuklar belirli işlemlerden geçmeleri şartıyla Topluluk piyasasına sokulacaktı. Ancak Bakanlar tasarıyı kabul etmedi.

İşin ilginci tasarının kabul edilmesine en başta karşı çıkanın Amerika Birleşik Devletleri'nin ta kendisi olmasıydı! Washington'a göre tasarının yer verdiği kurallar fazla ağır ve işlevsel açıdan yasaktan farklı değil (http://www.guardian.co.uk/business/feedarticle/8165615). Avrupalılar bu değerlendirmeye katılmıyor elbet, ama transatlantik ortaklarını kıramamış durumdalar (!).

Hiç yorum yok: