17 Aralık 2008 Çarşamba

Un Sanayicilerinden Endonezya'daki Anti-Damping Soruşturmasıyla İlgili Açıklama

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Endonezya tarafından Türkiye menşeli unlara ilişkin olarak başlatılan anti-damping soruşturmasına ilişkin 4 Aralık 2008 tarihli aşağıdaki açıklamaya internet sitesinde yer verdi:

"ENDONEZYA’DA ANTİ-DAMPİNG SORUŞTURMASI

Yönetim Kurulumuzun 20 Kasım 2008 tarihli toplantısında aldığı karar doğrultusunda Endonezya’da Anti-Damping Soruşturması hususunda Dış Ticaret Müsteşarlığı ile görüşülerek bir toplantı düzenlenmesi talep edilmiştir. Bu bağlamda 03 Aralık Çarşamba günü DTM İhracat Genel Müdürlüğü’nde “Endonezya tarafından ülkemiz menşeli Buğday Unu ithalatına karşı açılan anti-damping soruşturmasına ilişkin değerlendirme” toplantısı düzenlenmiştir.

Toplantı öncesinde ön bir görüşme yapmak üzere, Orta Anadolu İhracatçılar Birliği Sn Turgay ÜNLÜ Başkanlığında ve Ulusoy Un San ve Tic Aş, Ulaş Gıda Un Tekstil Nakliye Tic ve San Aş, Marmara Un Sanayi Aş ve Federasyonumuzu temsilen Genel Sekreter Sn. Edip H. AKTAŞ ve Genel Sekreter Asistanı Sn. Selçuk BAĞCI’nın katıldıkları bir toplantı yapılmıştır. Endonezya’ya yapılan ihracat miktarının bu yıl 242.000 ton ile Irak’tan sonra ikinci sırada bulunduğunu dile getiren Sn. ÜNLÜ bu pazarı kaybetmemek adına her türlü çalışmaların, büyük bir ciddiyet içersinde, hızla yapılması gerektiğini vurguladılar. Soruşturma esnasında yürütülecek olan stratejilerin belirlendiği toplantıda, sektör olarak kesinlikle “Ortak” hareket edilmesine karar verilmiştir. Olayın Ticari boyutunun yanı sıra, Türkiye tarafından Endonezya’ya açılan 4 anti-damping soruşturması nedeniyle, Siyasi boyutunun da olduğuna değinilen toplantıda, siyasi liderlerle bir heyet oluşturup en doğru zaman da Endonezya ile temaslarda bulunulmasının yararlı olacağı vurgulandı.

Orta Anadolu İhracatçılar Birliğinde yapılan ön görüşmenin ardından heyet halinde, DTM İhracat Genel Müdürü Sn. Ali BOĞA ile görüşüldü ve kendisine Endonezya’daki Damping Soruşturması hususunda bilgiler aktarıldı. Karşı tarafı yargılamadan önce bizim de ülke olarak onlara ne gibi soruşturmalar açtığımızın incelenmesi gerektiğini dile getiren Sn. BOĞA, soruşturmanın ne kadar Politik ne kadar Ekonomik olduğunun iyi anlaşılması gerektiğine değindiler.

Bilahare, heyete Erişler Un San. Ve Bafra Eriş Un Yem Gıda San.nin de katılımı ile DTM İhracat Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Sn. Aytaç YENAL Başkanlığında ki toplantıya geçildi. Dış Ticaret Uzman Yardımcısı Sn. Ali Cem ERSOY’un Anti-Damping Uygulamaları konusunda genel bilgiler içeren sunumu ile toplantıya başlandı. Savunmamızda özellikle “Dahilde İşleme Rejimi”nin çok iyi anlatılması gerektiği hatırlatıldı. Endonezya’ya yapılan ihracatın %40’ının Un İhracatı olduğunu vurgulayan Sn. YENAL, bir an evvel bir Stratejinin belirlenmesinin önemine değindiler ve genel savunmanın mutlaka bir profesyonel danışman firma tarafından yapılması gerektiğini vurguladılar. Bu soruşturma kapsamında firmalarımızın satın alacakları danışmanlık hizmetlerinin de belli oranlarda destekleneceğini dile getirdiler. Soruşturma sonucunda çıkabilecek olumsuz durumların bize olduğu kadar, bizden buğday ithal eden Endonezya Sanayi sektörünü de zarara uğratacağını hatırlatan Sn. YENAL, orada ki üretici dernek ve federasyonları ile temasa geçmenin de son derece yararlı olacağının altını çizdiler."


http://www.usf.org.tr/default2.asp?sid_2006_alfaCMS=287

Hiç yorum yok: