20 Aralık 2008 Cumartesi

Un Sanayicileri Endonezya'ya Karşı Zarar Savunması Hizmeti Alıyor

Endonezya tarafından Türkiye menşeli buğday ununa ilişkin olarak bir anti-damping soruşturması başlatılmış durumda. Ülkemizin buğday unu ihracatının dörtte biri Endonezya'ya gerçekleştiriliyor. Dolayısıyla ihracatımız açısından ciddi bir risk var ortada.

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu'nun Dış Ticaret Müsteşarlığı ile bu konuda gerçekleştirdiği görüştürmeye ilişkin açıklamasına internet günlüğümüzde yer vermiştik (http://antidamping.blogspot.com/2008/12/un-sanayicilerinden-endonezyadaki-anti.html). Müsteşarlık bu görüşmede un ihracatçılarına hem gerekli teknik desteği vereceği hem de tedarik edecekleri avukatlık ve danışmanlık hizmetlerini mevzuat dahilinde finanse edebileceğini aktarmıştı.

Dampinge karşı soruşturmalarda savunmaların hem usul hem de esası incelenmesi gerekiyor. Ancak usul ile esasın zarar ve illiyet unsurları, AB mevzuatında ayrıca Topluluk menfaati unsuru ferdi teşebbüslerden ziyade soruşturmaya tabi teşebbüslerin tamamını ilgilendiriyor. Ziyadenin altını çizmek lazım; zira mutlak bir durum söz konusu değil burada. Soru formlarının doldurulması ve damping marjlarının hesaplanması ise şirketlerin ayrı ayrı yapması gereken işler.

İşte bunu dikkate alan Dış Ticaret Müsteşarlığı ihracatçı birliklerinin Türkiye'ye karşı açılan soruşturmalarda zarar konusunda ortak avukatlık ve danışmanlık hizmetleri almasına imkan tanıyor. İlgili mevzuat Ticaret Politikası Önlemleri Soruşturmaları ve Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi Uygulamaları Kapsamında Firmalarca Satın Alınan Avukatlık/Danışmanlık Hizmeti Harcamalarının Desteklenmesi Hakkında Yönerge (http://antidamping.blogspot.com/2008/05/dtmden-ticari-savunma-aralarna-kar.html).

Un ihracatçıları Dış Ticaret Müsteşarlığı ile yaptıkları görüşme ertesinde ilgili ihracatçı birliği yönetim kurulunda konuyu görüşerek avukatlık hizmeti alınması için bir ihaleye çıkmış durumda. İşin aciliyeti nedeniyle doğrudan teklif alınıyor, öğrendiğimiz kadarıyla Cuma günü fakslar geçilmiş.

Hiç yorum yok: