20 Aralık 2008 Cumartesi

PET: AB Hindistan'a Yönelik Önlemleri Gözden Geçirdi

Avrupa Birliği (AB) 19 Aralık 2008 tarih ve L 340 sayılı Avrupa Birliği Resmi Gazetesi'nde yayınlanan 16 Aralık 2008 tarih ve (AT) 1286/2008 sayılı Konsey Tüzüğü aracılığıyla Hindistan menşeli polietilen tereftalat (PET) ithalatlarına ilişkin olarak yürürlükte bulunan telafi edici ve dampinge karşı vergileri bir kısmi ara gözden geçirme soruşturması sonucunda değiştirdi.

Söz konusu telafi edici önlemin seviyesi 2007 yılında sonuçlanan bir nihai gözden geçirme soruşturması ile 0 ila 106,5 EUR/ton olarak belirlenmişti. Aynı dönemde Hindistanlı üreticilere 88,9 ila 200,9 EUR/ton arasında değişen tutarlarda bir dampinge karşı vergi de getirilmişti.

Hindistan Hükümeti'nin telafi edici önleme konu olan sübvansiyon programlarının değiştirilmesi vesilesiyle yaptığı başvuru üzerine açılan kısmi ara gözden geçirme soruşturması sonucunda bazı firmaların sübvansiyon marjları değiştirilmiş durumda.

Komisyon bu ara gözden geçirme nedeniyle herhangi bir firmaya aynı marj payına ilişkin iki ayrı vergi ihdas edilmemesi için dampinge karşı önlemi de gözden geçirerek 0 ila 187,7 EUR/ton arasında değişe yeni dampinge karşı vergiler hesaplamış durumda.

Ancak Hindistan'ın bu sonuçlardan memnun olduğunu söylemek mümkün değil. Nitekim 4 Aralık 2008 tarihinde Dünya Ticaret Örgütü ihtilafların halli mekanizması çerçevesinde AB ile istişarelerde bulunmayı talep etmiş durumda (http://antidamping.blogspot.com/2008/12/pet-hindistan-abyi-dtye-gtrd.html).

Hiç yorum yok: