9 Ocak 2009 Cuma

Ütü Sehpaları: AB'de Kısmi Gözden Geçirme

Avrupa Birliği 8 Ocak 2009 tarih ve C 3 sayılı Avrupa Birliği Resmi Gazetesi'nde yayınlanan bir duyuru aracılığıyla Çin Halk Cumhuriyeti menşeli ütü sehpalarına ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önleme dair bir kısmi ara gözden geçirme soruşturması başlattı.

Söz konusu önlem Nisan 2007'de Çin ve Ukrayna menşeli ürünlere ilişkin olarak alınmıştı. Çinli firmalara % 0 ila 38,1 arasında değişen oranlarda dampinge karşı vergi ihdas edilmişti. Ukraynalı firmalar ise % 9,9'luk bir vergiye maruz kalmıştı.

Ara gözden geçirme soruşturması Guangzhou Power Team Houseware Co. Ltd. isimli Çinli ihracatçı tarafından yapılan başvuru üzerine açılmış. İhracatçı önleme yol açan koşulların değiştiğini ve bu değişimin kalıcı olduğuna dair prima facie, yani ilk bakışta yeterli olan kanıtlar sunmuş durumda. Buna göre Guangzhou artık piyasa ekonomisi koşullarında faaliyet gösteriyor, dolayısıyla normal değer hesaplamasının gözden geçirilmesi gerekiyor. Bu değerle ihraç fiyatları karşılaştırıldığında ise önlemin mevcut seviyesiyle artık gerekli olmadığı sonucu ortaya çıkıyor.

Avrupa Komisyonu yetkilileri kısmi ara gözden geçirme soruşturmasıyla bu başvuruyu doğrulamaya çalışacak. Karşı tarafın da görüş bildirme hakkı saklı.

Hiç yorum yok: