4 Ocak 2009 Pazar

İsviçre ve Liechtenstein Ticaret Politikası Gözden Geçirmesi



Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) İsviçre ve Liechtenstein Ticaret Politikası Gözden Geçirmesi'ne ilişkin 10 Kasım 2008 tarih ve WT/TPR/S/208 sayılı Sekreterlik raporunu açıkladı. Rapor DTÖ Ticaret Politikası Gözden Geçirme Organı'nın 15 ve 16 Aralık tarihlerinde düzenlendiği toplantılarda ele alınmış durumda. İki ülke arasında 1923 yılından beri bir gümrük birliği olduğundan ticaret politikaları birlikte inceleniyor.

DTÖ Anlaşması her üyenin ticaret politikası ve ilgili uygulamalarının düzenli aralıklarla gözden geçirilmesini hükme bağlıyor. Her gözden geçirme için DTÖ Sekreterliği tarafından ayrıntılı bir rapor ve buna ilişkin olarak ilgili ülkenin hükümeti adına bir beyanat hazırlanıyor. Raporlar Ticaret Politikası Gözden Geçirme Organı'nda diğer üyeler tarafından ele alınıyor.

İsviçre ve Liechtenstein'ın ekonomileri son derece ticarete açık. Dış ticaret gayrisafi yurtiçi hasılanın % 100'ünden fazla. Ticaretleri oldukça serbestleştirilmiş, ancak tercihli ticaret anlaşmaları karmaşık bir halde. Son yıllarda Avrupa Birliği ile ikili ticaretin düzenlenmesine yönelik çabalar ağırlık kazanmış durumda (Hatırlanacağı üzere Brüksel Bern'i biraz zorlamıştı müzakerelerde.).

Kartel Yasası'nın değiştirilmesi İsviçre'nin rekabet politikasını güçlendirmiş durumda. Ancak tarım sektöründe daha fazla serbestleşmenin faydalı olacağı belirtiliyor raporda.

Ticari savunma araçları raporun "Önlem Bazında Ticaret Politikaları ve Uygulamaları" başlıklı üçüncü bölümünde ele alınıyor. Buna göre İsviçre ve Liechtenstein 2004 yılındaki son gözden geçirmeden bu yana dampinge karşı, telafi edici veya korunma önlemi almamış durumda. Ancak ilgili mevzuatta gerektiği durumda ticari savunma önlemlerine başvurulmasına yönelik hükümler yer alıyor.

DTÖ Şubat ayında Guatemala ve Japonya, Mart ayında Brezilya'nın ticaret politikası gözden geçirmelerini açıklayacak.

Hiç yorum yok: