5 Ocak 2009 Pazartesi

Filmaşin: Türkiye AB Soruşturmasında Yakayı Sıyırıyor

Hatırlanacağı üzere Avrupa Birliği (AB) 8 Mayıs 2008'de Türkiye, Çin Halk Cumhuriyeti ve Moldova menşeli filmaşine (çelik tel) ilişkin olarak bir dampinge karşı soruşturma başlatmıştı. Soruşturma konusu ürün sıcak haddelenmiş, düzensiz demir rulolar halinde sarmalanmış, alaşımsız çelik ya da paslanmaz çelik dışındaki alaşımlı çeliklerden üretilen profil ve kangal halinde filmaşinlerdi (http://antidamping.blogspot.com/2008/05/ab-trkiye-meneli-filmaine-anti-damping.html#comments).

Elimize geçen 5 Ocak tarihli bilgilere göre Avrupa Komisyonu yetkilileri yaptıkları inceleme sonucunda Çinli ve Moldovalı üreticilere % 24,6'ya varan oranlarda dampinge karşı vergi ihdas edilmesini önermeyi düşünüyor. Buna karşılık Türk üreticilere vergi getirilmesi söz konusu değil. Zira ya hiç ya de minimis, yani önlem almayı gerektirmeyecek denli az oranda damping söz konusu.

Anti-damping soruşturmalarında Komisyon'un önerileri AB Üye Devletleri'nin temsilcileri tarafından değerlendiriliyor. Son söz politik oluyor.

Hiç yorum yok: