5 Ocak 2009 Pazartesi

DTÖ'den Otomobil Parçaları İhtilafında Karar

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) İhtilafların Halli Mutabakatı çerçevesinde sırasıyla Avrupa Toplulukları, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'nın şikayetçi olduğu DS 339, 340 ve 342 sayılı "Çin - Araba Parçalarının İthalatını Engelleyen Önlemler" ihtilafında Temyiz Organı 15 Aralık 2008 tarihinde raporunu yayınladı.

2006 yılında istişarelerin talep edilmesiyle başlayan ihtilafın özünde Çin'in bir dizi düzenleme aracılığıyla Çin içinde satılan arabaların imalatında kullanılan ithal parçalara belirli bir eşiği geçtiklerinde komple ithal arabalara uygulanan tarifeleri orantısal olarak tatbik etmesi yatıyor. Şikayetçilere göre bu düzenlemeler sadece GATT 1994'ün temel kurallarına değil, TRIMs ve SCM Anlaşmaları ile Çin katılım protokolüne de aykırı.

Konuyla ilgili hazırlanan Panel raporları genel olarak şikayetçilerin argümanlarını destekliyor. Temyiz Organı da Panel bulgularını büyük ölçüde teyit ediyor. Bu durumda İhtilafların Halli Organı'nın Çin'den söz konusu düzenlemeleri DTÖ kurallarıyla uyumlu hale getirmesini talep etmesi gerekiyor.

Hiç yorum yok: