5 Ocak 2009 Pazartesi

DTÖ'den Anti-Damping Müzakereleri Sürüyor



Doha Kalkınma Gündemi dışarıdan bakınca Hong Kong ile birlikte son umudu tüketmiş gibi gözükebilir. Ancak teknik düzeyde çalışmalar devam ediyor. Bir gün gelip de imzalanacak olan yeni anlaşmalar elbet ki pek heyecan uyandırmayacak, velhasıl çoktaraflı ticaret sistemibnde ufak tefek iyileşmelere de imkan tanıyacak.

Müzakereler çerçevesinde anti-damping, sübvansiyonlar ve telafi edici önlemler ile korunma önlemleri Kurallar Müzakere Grubu tarafından ele alınıyor. Burada "kurallar" ticari savunma araçları yerine kullanılan bir güzelleme.

Kurallar Müzakere Grubu Başkanı Uruguaylı Büyükelçi Guillermo Valles Galmés 19 Aralık 2008 tarihinde yeni müzakere metinlerini taraflara dağıttı. Bu metinler anti-damping ve yatay sübvansiyonları ele almanın yanı sıra Dünya Ticaret Örgütü tarafından daha önce ele alınmamış, dolayısıyla Doha kapsamında çetrefilli çıkmış bir konu balıkçılık sübvansiyonlarına ilişkin bir yol haritası sunuyor.

Galmés 30 Kasım 2007'de bir taslak metin, 28 Mayıs 2008'de de bir çalışma belgesi yayınlamıştı (http://antidamping.blogspot.com/2008/06/dtden-damping-ve-sbvansiyon.html).

Hiç yorum yok: