8 Ağustos 2008 Cuma

Laminat Parke: Türkiye Çin'e Karşı Anti-Damping Önlemi Aldı

30 Temmuz 2008 tarihli ve 26952 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2008/24 sayılı Tebliğ (http://antidamping.blogspot.com/2008/08/ithalatta-haksz-rekabetin-nlenmesine.html) aracılığıyla Çin Halk Cumhuriyeti menşeli laminat parkelere ilişkin olarak dampinge karşı önlem alındı.

Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından yürütülen soruşturma yerli üreticiler Çamsan Ağaç Sanayi ve Ticaret A.Ş., Kastamonu Entegre Ağaç Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Yıldız Entegre Ağaç Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından yapılan ve diğer laminat parke üreticisi Yıldız MDF Orman Ürünleri San. Tes. İth. İhr. ve Tic. A.Ş. tarafından desteklenen bir başvuru üzerine 31 Ekim 2007 tarih ve 26686 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2007/16 sayılı Tebliğ aracılığıyla açılmıştı. Damping için soruşturma dönemi 1 Ocak 2007 ila 30 Eylül 2007 arası olarak saptanmıştı. Soruşturmada geçici önlem çıkmamıştı.

Soruşturma konusu ürün 4411.13.90.00.00, 4411.14.90.00.00, 4411.92.90.00.00 ve 4411.93.90.00.00 gümrük tarife istatistik pozisyonları (GTİP) altında yer almakta. Laminat parkeler orta yoğunluklu levha (MDF) veya yüksek yoğunluklu levhanın (HDF) yüzlerinin kaplanmasıyla elde ediliyor ve dekorasyonda kullanılıyor. Lamine ve masif parkelere göre daha düşük kalitede bir ürün grubu.

Benzer ürün testinde ürün standardı ve tip (kalınlık) konuları dikkate alınmış. Türk ve Çinli üreticilerin farklı standartlarda ürünlere ağırlık verdikleri tespit edilerek maliyet farkı çıkartılmış. Ancak yerli üreticilerin Çinli üreticilerle aynı kalınlıkta üretim yapabilecekleri saptandığından tip argümanı dikkate alınmamış. Bu argüman soruşturmada daha etkin bir şekilde kullanılabilirmiş aslında. Yine yerli üreticilerin üretmediği senkronize yüzey, sonsuz desen, ve krokodil yüzeye sahip, u ve v yivli laminat parkelerin işlev ve talep açısından farklı olarak kabul edilemeyeceğine hükmetmiş Dış Ticaret.

Çinli üretici/ihracatçılardan Jiangsu Lodgi Woods Industry Co.Ltd., Changzhou Lingdian Woods Co.Ltd., Changzhou Dongjia Decorative Materials Co.Ltd., Changzhou Ou Qiang Wood Industry Co., Ltd., Jiangsu Zhongxin Desai Wood Product Co., Ltd. ve Changzhou Saiou Floor Co.Ltd. isimli şirketler Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından gönderilen soru formlarına yanıt vermişler, ancak bunlardan Changzhou Saiou Floor Co.Ltd. şirketinin verdiği yanıtlar eksik olduğundan bu şirketin işbirliğine gelmediği addedilmiş. Gerek yerli üreticiler gerekse de Çinli şirketlerde yerinde doğrulama soruşturmaları yürütülmüş.

Damping marjları Jiangsu Lodgi Woods Industry Co.Ltd. firması için CIF ihraç fiyatının %62,41’i, Changzhou Lingdian Woods Co.Ltd. firması için %64,32’si, Changzhou Dongjia Decorative Materials Co.Ltd. firması için %62,40’ı, Changzhou Ou Qiang Wood Industry Co.Ltd. firması için %44,06’sı, Jiangsu Zhongxin Desai Wood Product Co.Ltd. firması için ise % 38,92’si olarak hesaplanmış. Soruşturma döneminde fiyat kırılmaları ise Jiangsu Lodgi Woods Industry Co.Ltd. firması için CIF ihraç fiyatının %45,82’si, Changzhou Lingdian Woods Co.Ltd. firması için %49,68’i ,Changzhou Dongjia Decorative Materials Co.Ltd. firması için %47,43’ü, Jiangsu Zhongxin Desai Wood Product Co.Ltd. firması için ise %16,66. Changzhou Ou Qiang Wood Industry Co. Ltd. için fiyat kırılması hesaplanmamış, zira Türkiye'ye satışları yerli üreticilerin üretmediği bir kalınlıkta.

Yerli üretim dalının ekonomik göstergeleri dalgalı bir seyir takip etmekle beraber birçok kalemde olumlu. Ancak Çin menşeli ithalatların gösterdiği artış ve piyasa payının yükselmesi, damping marjları ve bazı ekonomik göstergelerde yer alan gerilemeler ile bir arada ele alındığında maddi zarar değil, ama maddi zarar tehdidi nedeniyle önlem alınmasına karar verilmiş.

Nedensellik kısmında yer alan aşağıdaki ifadeler ilginç:

"Pek çok sektörde olduğu gibi ÇHC’de yerleşik laminat parke üreticilerinin de agresif fiyat politikasıyla pazar payı elde etme eğiliminde olduğu, ÇHC’nin sağladığı ihracat iadesinin de bu duruma katkıda bulunduğu anlaşılmaktadır."

"Bu koşulların devam etmesi durumunda ÇHC’de yerleşik üreticilerin izlemiş oldukları agresif fiyat politikalarıyla Türkiye laminat parke pazarındaki paylarını artırmaya devam etmelerinin kaçınılmaz olduğu; bu durumun ise önemli bir kapasiteye sahip yerli üretim dalının üretim, kapasite kullanımı, satışlar, karlılık ve diğer ekonomik göstergelerinde bozulmaya yol açmasının muhtemel olduğu değerlendirilmektedir."

Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın Çinli üreticilere yönelik bir karine geliştirdiği ve anti-damping ile telafi edici önlemleri karıştırdığı göze çarpıyor. Öte yandan Çin'in nasıl algılandığının anlaşılması açısından önem taşıyan sözler.

Soruşturma sonucunda Jiangsu Lodgi Woods Industry Co.Ltd., Changzhou Lingdian Woods Co. Ltd., Changzhou Dongjia Decorative Materials Co. Ltd., Changzhou Ou Qiang Wood Industry Co. Ltd. ve Jiangsu Zhongxin Desai Wood Product Co. Ltd. firmalarına 1,60 ABD Doları/m2, diğer firmalara 2,40 ABD Doları/m2 tutarında dampinge karşı vergi ihdas edilmiş durumda.

Hiç yorum yok: