7 Ağustos 2008 Perşembe

Kumarin: AB'den Kesin Önlemler

Avrupa Birliği (AB) Çin Halk Cumhuriyeti menşeli kumarin ithalatına ilişkin olarak yürürlükte bulunan ve Hindistan, Tayland, Endonezya ve Malezya'dan sevk edilen kumarinleri kapsıyacak şekilde genişletilen, yani önlemlerin etkisiz kılınması engellenen dampinge karşı önlem çerçevesinde yürüttüğü sona erme gözden geçirmesinde (nihai gözden geçirme soruşturması) 29 Nisan 2008 tarih ve (AT) 654/2008 sayılı Komisyon Tüzüğü aracılığıyla kesin önlem aldı. Tüzük Avrupa Birliği Resmi Gazetesi'nde (2008/L 183/1) kabul edilmesinden uzun bir süre sonra 11 Temmuz'da yayınlandı.

Kumarin vanilyaya benzeyen kokusuyla tanınan bir fitokimyasal ve genelde yapay aromalarda, aroma bileşeni olarak kullanılıyor.

3,479 Avro/ton tutarında olan orijinal önlem Mayıs 2002'de karara bağlanmıştı. Aynı karar ile Hindistan ve Tayland, bilahare Endonezya ve Malezya'yı kapsayacak şekilde genişletilmişti. Komisyon Hintli bir üreticinin Hindistan ve Tayland menşeli sevkiyatlara ilişkin taahhütlerini ise Ocak 2005'te kabul etmişti.

Önlemin beş yıllık süresinin sona ermesi üzerine gözden geçirme talebi Avrupa Kimya Sanayisi Konseyi'nden (CEFIC) geldi. Soruşturma sonucunda önlemin ve genişletilmesinin devamı kararı çıktı.

Dampinge ve sübvansiyona karşı önlemlerin süresi beş yıl. Önlemin sona ermesinin damping veya zararın tekrar ortaya çıkmasına neden olacağı iddiasıyla bir başvuru yapılması üzerine nihai gözden geçirme soruşturması açılabiliyor. Soruşturma süresince önlem askıda kalıyor. Nihai gözden geçirme sonucunda önlemin bir beş yıllığına daha uzatılması, değiştirilerek uzatılması veya sona erdirilmesi kararları çıkabiliyor.

Hiç yorum yok: