9 Ağustos 2008 Cumartesi

DTÖ Müzakereleri (Bir Kez Daha) Çöktü



Doha Kalkınma Gündemi, bir başka deyişle çoktaraflı ticaret müzakerelerinin Doha raunduna ilişkin olarak son zamanlarda beliren olumlu işaretler beklediğimiz üzere meyve vermedi (http://antidamping.blogspot.com/2008/06/dt-mzakereleri-bildiiniz-gibi.html) ve Temmuz ayında başlatılan yoğun müzakere turu 29 Temmuz'da başarısızlıkla sonuçlandı.

Müzakerelerde birçok konuda pürüzler bulunmakla beraber tarafların masadan ayrılmasına gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin, bilhassa Amerika Birleşik Devletleri ile Hindistan ve Çin'in, tarımsal ürünlere ilişkin bir özel korunma mekanizması üzerinde mutabakata varamaması neden oldu. Özel korunma mekanizması diye bir düzenleme Dünya Ticaret Örgütü anlaşmaları kapsamında hali hazırda bulunmuyor. G-33 grubunun talebi çiftçilerin tarımsal emtia fiyatlarında görülen önemli dalgalanmalar karşısında korunması için böyle bir imkan sağlanması. Gelişmekte olan ülkeler ise bunun ticaret müzakerelerinin ana amacı olan serbestleşmeye aykırı olduğuna inanıyor.

Son günlerde Avrupa Birliği cephesinde yaşanan gelişmeler, yani Fransa Dönem Başkanlığı ile Avrupa Komisyonu arasındaki gayet kişisel çekişme ise Topluluk'un müzakerelere odaklanmasını engelledi.

Müzakerelere belirsiz bir süre ara verilirken Dünya Ticaret Örgütü Genel Sekreteri Pascal Lamy yılda 130 milyar ABD Doları tutarında bir tarife tasarrufu sağlama fırsatının kaçırıldığını dile getirdi.

Bu 2001 yılında başlayan, bir önceki yıl başlayıp Tek Yükümlülük kapsamına alınan İleri Tarım Müzakerelerini de sayarsanız, dokuz yıldır devam eden Doha raundunun tarihindeki ilk kopma değil. Ancak Doha şimdiden en uzun çoktaraflı ticaret müzakeresi olmayı başarmış durumda ve sürecin uzaması sonuçta varılacak mutabakatın değerini azaltmaya devam ediyor. Özellikle de küreselleşmenin bir yandan siyasal öte yandan mali açıdan sihrini kaybettiği bir dönemde.

Hiç yorum yok: