8 Ağustos 2008 Cuma

Kültür Somonu: AB Önleme Son Verdi





Avrupa Birliği (AB) Norveç menşeli kültür somonlarına ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlemi 17 Temmuz 2008 tarih ve (AT) 685/2008 sayılı Konsey Tüzüğü (ABRG/L 192/5) aracılığıyla yürürlükten kaldırdı.

Avrupa Birliği (AB) tarafından 17 Ocak 2006 tarih ve (AT) 85/2006 sayılı Konsey Tüzüğü aracılığıyla Nordlaks Oppdrett AS haricinde Norveç'te mukim tüm firmalara yönelik olarak bir dampinge karşı vergi ihdas edilmişti. Karara sert tepki gösteren Norveç 17 Mart 2006'da DTÖ ihtilafların halli mekanizması kapsamında AB'yi istişarelere davet etmişti. Dünya Ticaret Örgütü İhtilafların Halli Organı tarafından böylelikle başlayan DS337 sayılı "Avrupa Toplulukları - Norveç'ten Kültür Somonlarına Dair Anti-Damping Önlemi" ihtilafında oluşturulan Panel Norveç lehine karar vermiş, AB de bunun üzerine 24 Mayıs 2008 tarihli Avrupa Birliği Resmi Gazetesi'nde (2008/C 127/32) yayınlanan bir Duyuru aracılığıyla önlemde Panel raporu doğrultusunda değişiklikte bulunmak için gerekli prosedürü başlatmış, ilgili taraflardan orijinal soruşturmada arz ettikleri bilgilere ilaveten gerekli bilgileri göndermelerini talep etmişti (http://antidamping.blogspot.com/2008/06/avrupa-birlii-somon-nleminde-dt-kararna.html).

Ancak önlem bu prosedürün sonucu değil, daha evvel 20 Şubat 2007'de başlatılan bir kısmi ara gözden geçirme sonucunda yürürlükte kaldırıldı. Bu soruşturma genelde rastgelinmeyen şekilde İtalya, Litvanya, Polonya, Portekiz ve İspanya tarafından yapılan bir başvuru üzerine başlatılmıştı. Söz konusu Üye Devletler değişen şartlar nedeniyle önlemin artık dampingin engellenmesi için gerekli olmadığını iddia etmişti.


Avrupa Komisyonu'nun soruşturma sonucunda vardığı bulgular şu şekilde özetleniyor: Gözden geçirme döneminde damping de minimis, yani dikkate alınmayacak kadar düşük seviyede. Norveç'teki üretim hacminin geleneksel büyüme oranının üstüne çıkması, dolayısıyla Norveç'in Topluluk'a ihracatlarının artması beklenmiyor. Ayrıca Norveç'in ihracat fiyatlarının öngörülebilir bir gelecekte dampingli seviyelere düşmesi de beklenmiyor, zira ülkede bunu gerektirecek ciddi bir üretim fazlası yok. Son olarak Norveç tarımının yüksek derecede karlı bir hale gelmesi ve Topluluk dahilinde Norveçlilerin sahip olduğu üretim kapasitesinin artması dampinge gerek duyulması olasılığını azaltıyor. Bu durum karşısında anti-damping uygulamasına da gerek kalmıyor.

Komisyon yine de sektörün belirsizliklere yatkın olduğunu belirterek Norveç menşeli kültür somonu ithalatları için bir özel gözetim uygulamasının gerekli olduğuna hükmediyor. Bu piyasanın Komisyon tarafından takip edileceği ve gerekirse Komisyon'un re'sen yeni bir soruşturma başlatacağı anlamına geliyor. Özel gözetim 21 Ocak 2011'e kadar sürecek.

AB 18 Temmuz 2008'de aynı önlem çerçevesinde bir ürün kapsamı kısmi ara gözden geçirme soruşturması başlatmıştı (http://antidamping.blogspot.com/2008/08/kltr-somonu-abden-rn-kapsam-ksmi-ara.html). Bu soruşturma önlemin yürürlükten kaldırılmasından etkilenmeyecek, zira geriye yönelik olarak uygulanması muhtemel bir karar alınmasıyla sonuçlanacak.

Hiç yorum yok: