7 Ağustos 2008 Perşembe

Amonyum Nitrat: AB'den Rusya'ya Önlem

Avrupa Birliği (AB) Rusya menşeli, 3102 30 90 ve 3102 40 90 Kombine Nomenklatür kodları kapsamına giren amonyum nitrata ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlem çerçevesinde yürüttüğü sona erme gözden geçirmesi (nihai gözden geçirme soruşturması) ve kısmi ara gözden geçirmede karara vardı.

Orijinal önlem Ağustos 1996'da alınmıştı. Bir emilmeye karşı önlem soruşturmasını takiben orijinal önlem 1998 yılında değiştirilmişti. 2002 yılında ilk sona erme gözden geçirmesi yine bir kısmi ara gözden geçirme ile birlikte yürütülmüş, soruşturma konusu ürünlere 47,07 Avro/ton tutarında dampinge karşı önlem ihdas edilmişti. Bunu takiben bir de ürün kapsamı ara gözden geçirme soruşturması gerçekleştirilerek ağırlık olarak % 80'den daha fazla oranda amonyum nitrat içeren muhtelif gübrelere bu tutar ile 41,42 Avro/ton arasında değişen vergiler ihdas edilmişti.

Önleme ilişkin olarak kısmi ara gözden geçirme başvurusu koşulların değiştiğini ve önlemin artık dampingin önlenmesi için gerekli olmadığını iddia eden Rus firma Eurochem tarafından, nihai ara gözden geçirme başvurusu ise Avrupa Gübre İmalatçıları Birliği (EFMA) tarafından gerçekleştirilmiş. Sonuç olarak önlemin devamına karar verilirken Eurochem için diğer Rus firmalara göre daha düşük oranlarda vergiler ihdas edilmiş durumda. Genel vergi oranları % 40-50 aralığında iken Eurochem için saptananlar % 25-35 aralığında.

Hiç yorum yok: