3 Ağustos 2008 Pazar

Deniz Sipahi/Satır Arası: "Dijital platform bir fırsat"

23 Temmuz 2008/Milliyet Ege

İz­mir’de ho­şu­ma gi­den bir kon­sen­sus oluş­tu. Bir­kaç gi­ri­şim­ci bir ara­ya gel­di ve Tek­no­po­lis adın­da bir bi­li­şim şir­ke­ti kur­du. Tek­no­po­lis ge­le­ce­ği ka­zan­mak, ge­le­ce­ği ya­ka­la­mak is­ti­yor.
Bu­nun için bir­kaç ki­şi­nin kat­kı­sı de­ğil, müm­kün ol­du­ğun­ca çok or­tak­lı bir olu­şum ya­rat­mak is­te­ni­yor. 50’den fazla birey, daha doğrusu girişimci...
Çok fi­kir de­mek, Tek­no­po­lis’in de hız­lı bü­yü­me­si de­mek. Özel­lik­le di­ji­tal plat­form­lar­da bil­gi­nin ya­yıl­ma­sı, bil­gi­nin pay­la­şıl­ma­sı çok da­ha önem ka­za­nı­yor. Pe­ki bu kon­sen­su­sun ilk gi­ri­şi­mi ne ol­du?
http://www.ticarivideo.com/
Ya­ni vi­de­o ta­ban­lı bir web si­te­si...
Bu­ra­ya üye olan­lar ken­di­le­ri­ni, iş­le­ri­ni, ürün ve­ya hiz­met­le­ri­ni ta­nı­tı­yor­lar.
Tek­no­po­lis Bi­li­şim Sa­na­yi ve Ti­ca­ret AŞ Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı ta­nı­dık bir isim...
Cü­neyt Tuğ­rul...
Tuğ­rul tıp dok­to­ru­dur ama be­nim ta­nı­dı­ğım en iyi si­vil top­lum ön­der­le­rin­den bi­ri­dir.
Bir­çok olu­şu­mun için­de­dir ve ger­çek bir fi­kir ön­de­ri­dir. O yüz­den bu gi­ri­şi­min de sağ­lık­lı bü­yü­ye­ce­ği­ne yüz­de yüz emi­nim.
Tuğ­rul di­yor ki...
“Fir­ma­lar yo­ğun şe­kil­de web si­te­le­rin­de ba­sit gö­rün­tü üze­rin­den ha­re­ket­li gö­rün­tü­ye doğ­ru ha­re­ket­len­me­ye ge­çiş ya­pı­yor­lar. Fir­ma­la­rın bu­nu ken­di baş­la­rı­na yap­mak is­te­dik­le­ri za­man özel­lik­le bil­gi­sa­yar ele­man is­tih­da­mı ve yo­ğun bir ya­tı­rım prob­le­mi do­ğu­ru­yor. Tür­ki­ye gi­bi ge­liş­mek­te olan ül­ke­ler­de bu prob­lem net ola­rak çö­zü­le­mi­yor. Oy­sa ulu­sal ve ulus­la­ra­ra­sı alan­da ti­ca­re­ti­mi­zin ken­di­mi­zi an­la­ta­bi­le­cek dü­zey­de ol­ma­sı ge­re­ki­yor. İn­san­lar ken­di­le­ri­ni bir ka­ta­lo­ğun ya da bir fua­rın için­de bul­mak is­ti­yor. İş­te www.ti­ca­ri­vi­de­o.com bu ih­ti­yaç­tan doğ­du...”
Cü­neyt Tuğ­rul’un tes­pit­le­ri çok doğ­ru...
Di­ji­tal ça­ğın ve­ri­le­ri bu ger­çe­ği bi­ze sık sık ha­tır­la­tı­yor.
* * *
Tür­ki­ye’de in­ter­net 15’in­ci yı­lı­nı dol­dur­du. Dün­ya­da 1.3 mil­yar in­ter­net kul­la­nı­cı­sı; in­ter­net bağ­lı 550 mil­yon bil­gi­sa­yar, 158 mil­yon web, 150 mil­yon alan adı, 100 mil­yar say­fa, 100 mil­yon vi­de­o ve 60 mil­yon in­sa­nın ki­şi­sel web’i ya da blo­ğu var.
Tür­ki­ye’de ise ge­liş­me­ler hiç de fe­na de­ğil. Yak­la­şık 20 mil­yon in­ter­net kul­la­nı­cı­mız bu­lu­nu­yor.
İn­ter­ne­te bağ­lı 2.5 mil­yon bil­gi­sa­yar; 150 bi­ni yur­ti­çin­de, 700 bi­ni yurt­dı­şın­da Tür­ki­ye kay­nak­lı alan adı var. 5 mil­yon ADSL kul­la­nım­da, 50 bin ci­va­rın­da kab­lo­dan in­ter­net kul­la­nan gö­zü­kü­yor. Tür­ki­ye kay­nak­lı 26 mil­yon MSN he­sa­bı var; bu­nun ka­ba­ca 8 mil­yon fark­lı ki­şi­yi tem­sil et­ti­ği­ni tah­min edi­li­yor. Hal­kı­mı­zın yüz­de 27’si in­ter­ne­ti dü­zen­li kul­la­nı­yor. Yüz­de 3’ü de­ne­miş ama de­vam et­me­miş.
Ta­bii bar­da­ğın boş ta­ra­fın­dan bak­tı­ğı­mız­da da şu ger­çek­ler kar­şı­mı­za çı­kı­yor. Yüz­de 70’i ha­ya­tın­da hiç in­ter­net kul­lan­ma­mış, ama da­ha va­hi­mi yüz­de 22’si in­ter­ne­ti duy­ma­mış bi­le...
Fik­ri bi­le yok.
Ka­dın­lar öze­lin­de yüz­de 80 hiç in­ter­net kul­lan­ma­mış; kır­sal ke­sim­de ise bu oran yüz­de 90’a ula­şı­yor. İyi ge­liş­me­le­re rağ­men Tür­ki­ye’nin da­ha gi­de­cek çok yo­lu­nun ol­du­ğu gös­te­ri­yor.
* * *
Uz­man­lar in­san­lık ta­ri­hin­de ilk de­fa in­ter­net­le bi­rey­sel ge­li­şi­min önü­nün açıl­dı­ğı­nı söy­lü­yor­lar. İn­ter­net, sı­ra­dan in­san­la­ra ken­di­ni ge­liş­tir­me, fi­kir­le­ri­ni yay­ma ko­nu­sun­da her gün ye­ni ola­nak­lar su­nu­yor. Ko­lay, ucuz ve hız­lı in­ter­net ve bil­gi tek­no­lo­ji­le­ri, her bi­re­ye ken­di mat­ba­a, ga­ze­te, rad­yo ve TV’si­ni kur­ma hak­kı ta­nı­yor.
Bun­lar önem­li fır­sat­lar... Tek­no­po­lis’in bu ilk adı­mın­dan son­ra ye­ni­le­ri­nin ge­le­ce­ği­ni bi­li­yo­rum. Di­le­rim ge­liş­me­ler hız­lı olur ve ye­ni ürün­ler kı­sa sü­re­de bil­gi­sa­ya­rı­mı­zın say­fa­la­rı­na dü­şer.

Bakınız:
http://antidamping.blogspot.com/2008/07/ticari-video-yaynda.html

Hiç yorum yok: